IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мрачният "пазител" с празни джобове

С разкрития всяка седмица Guardian прави истински бум, но журналистическите подвизи не се отплащат в икономически аспект

16:55 | 18.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	И Асанж се довери на&nbsp;Guardian. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

И Асанж се довери на Guardian. Снимка: Ройтерс

Таймингът е избран перфектно. В навечерието на срещата на върха на Г-8 в Северна Ирландия Guardian разкрива, че британски шпиони са подслушвали и следели чужди дипломати по време на конференции във Великобритания. Разкритието вероятно ще предизвика известно напрежение сред участниците, пише самоуверено либералният вестник. Журналистите от Лондон знаят едно - с материала си те отново поставят въпрос глобалния дневен ред.

А това, че след разкритията за програмата за следене на американското правителство PRISM Guardian успява да създаде нов хит, не е никак случайно. Британската медийна марка си спечели глобална репутация, известна с безстрашна журналистика, експериментиране и даване на възможност на читателите да участват в правенето на медията, пише в свой анализ германският Handelsblatt. Но въпреки журналистическите успехи издателят - Guardian Media Group (GMG), изпитва същия проблем, както много други издателски къщи по целия свят: той не успява да капитализира голямата си онлайн популярност. 

Медийната къща дължи серията си разкрития за шпионския скандал на своята отлична репутация и ясна позиция. През миналото лято авторът на книги, журналист и блогър Глен Грийнуолд решава вече да не публикува материалите си на интернет страницата Salon.com, а в американския издател на Guardian. Вестникът е ухажвал Грийнуолд, защото той не живее във Вашингтон и затова пази критична дистанция към столицата, заяви по онова време главният редактор на американския Guardian Жанин Гибсън. Грийнуолд живее в Бразилия, тъй като партньорът му в живота няма шанс за разрешение за работа в Съединените щати заради американските закони.

През годините Грийнуолд си е изградил репутацията на критично пишещ за интернет свободата, неприкосновеността на личния живот и други подобни теми автор. Той е бил забелязан от 29-годишния информатор Едуард Сноудън, който се свързва с Грийнуолд и режисьор Лаура Поитре, известна с документални филми, по които е работила с "разобличители". В интервю Поитре обясни, че Сноудън вероятно се е сблъскал с недоверие от страна на други медии и затова е решил да се довери на Guardian и Washington Post.

И така лондонският вестник се възползва доста ловко от привилегирования достъп до информацията на  Сноудън.

"Хореографията на историите за NSA в Guardian остава неясна", казва базираният в Ню Йорк професор по журналистика Емили Бел. От 5 юни насам бяха публикувани: статия за подслушването на американски телефони от страна на оператора Verizon; разкрития за програмата PRISM на агенцията NSA; конкретни данни за PRISM; интервю с информатора; статия за подслушване и следене на политици и техни сътрудници по време на срещите на Г20.

Последна актуализация: 20:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още