IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мърдок и новите му мащабни планове

BSkyB скоро може да се превърне в европейски сателитен телевизионен гигант

18:32 | 10.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Рупърт Мърдок е на път да сключи дългоочаквана сделка, която ще трансформира неговата British Sky Broadcasting Group (BSkyB) в европейски сателитен телевизионен гигант, В същото време той оставя базираната в САЩ 21st Century Fox фокусирана върху развлекателните програми, пише Bloomberg.

BskyB, част от която притежава и Fox, работи по сделка, оценена на около 10 млрд. евро за придобиването на контрол над Sky Deutchland и Sky Italia, твърдят източници, запознати със случая. Fox разполага с 55% от първата и 100% от втората компания.

BskyB е най-големият доставчик на платена телевизия във Великобритания. Сделката ще ѝ даде достъп до компании, които продават сателитни програми на 8,5 млн. домакинства в Германия и Италия. Подобен ход би означавал, че Fox ще разполага с кабелни и електронни мрежи, както и с филмови и телевизионни студия. Това ще я направи по-привлекателна за инвеститорите, които искат да заложат единствено на видео продукция, а не на дистрибуция.

Според анализатора от Needham & Co. Лаура Мартин това е стратегически ход, който ще даде на BskyB по-голямо влияние в цял свят.

Компаниите водят преговори от месеци, като се очаква сделката да бъде обявена официално през лятото, въпреки че все още не се е стигнало до споразумение.

Представители на Fox, BskyB и Sky Deutschland отказват да коментират темата.

През 2010 г. компанията на Мърдок Fox се опита да поеме пълен контрол над BSkyB. Година по-късно бе принудена да се откаже от идеята за пълна собственост на компанията заради твърденията, че журналисти от британските вестници на Мърдок са хакнали телефоните на известни личности и са подкупвали полицията.

Делът на Fox в Sky Deutschland е оценяван на 3 млрд. евро, а този в Sky Italia – на 5 млрд. евро. BskyB планира да предложи общо 10 млрд. евро, твърдят запознатите източници.

През миналата седмица BSkyB обяви, че приходите ѝ за последните девет месеца възлизат на 9,6 млрд. долара, което е с 6,6% повече от миналата година. Успехът се дължи на увеличаването на броя на клиентите.

В Германия и Великобритания най-близките конкуренти за платените телевизионни потребители са кабелните оператори, притежавани от Liberty Global, посочва Bloomberg Industries.

Fox получава около една пета от приходите си от своите сателитни инвестиции. Останалата част идва от кабелни и електронни мрежи, филмовите и телевизионните студиа на компанията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:26 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още