IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Naspers и Axel Springer са сред кандидатите за малките обяви на Ebay

Този бизнес може да бъде оценен на до 10 млрд. евро и да се нареди сред най-големите сделки в Европа с участието на фондове за частни инвестиции

11:59 | 26.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Южноафриканската медийна група Naspers, която е активна и в България, и група инвеститори, подкрепена от германския и конкурент Axel Springer, изглежда са сред желаещите да придобият бизнеса с малки обяви на eBay, съобщава Bloomberg, като се позовава на информирани източници.

Според информаицята Axel Springer си партнира с инвестиционната компания KKR.

Норвежката маркетингова група Adevinta ASA също е направила оферта за бизнеса твърдят цитирани от Bloomberg източници, запознати с темата. Освен това от бизнеса се интересувал и консорциум, съставен от Blackstone Group, Permira и Hellman & Friedman.

Adevinta, Axel Springer, Blackstone, KKR, Naspers и Permira отказват да коментират темата. Говорители на Ebay и Hellman & Friedman не са реагирали на запитванията на Bloomberg.

Според един от източниците на Bloomberg продажбата на подразделението може да генерира осем до десет милиарда долара. Възможно е през тази седмица Ebay да реши кои кандидати ще преминат в следващия кръг.

В България глобалният оператор на платформи Naspers контролира чрез „Алегрогруп България“ ЕООД уебсайта за онлайн обяви OLX. eMAG също е част от Naspers group и един от най-големите онлайн ритейли в Централна и Източна Европа.

Потенциалната продажба на поделението за обяви на EBay може да се нареди сред най-големите сделки в Европа с участието на фирми за частни инвестиции през тази година. EBay се опитва да продаде бизнеса си във време, в което пазарните сътресения възпрепятстват финансирането за изкупувания. Това принуждава компаниите да прекратят редица тръжни процеси. Walmart Inc. спря продажбата на мажоритарен дял от американската си хранителна верига Asda, за да фокусира вниманието на мениджмънта върху управлението на бизнеса на фона на безпрецедентните ръстове на търсенето, причинени от коронавируса.

EBay заяви през февруари, че е в преговори с множество кандидати за продажбата на бизнеса и очаква да актуализира информацията до инвеститорите си до края на първото полугодие. Макар че базираната в Сан Хосе, Калифорния, компания отчете по-добри от очакваните продажби през първото тримесечие, бизнесът с обяви натовари резултатите, тъй като пандемията с Covid-19 причини затварянето на редица автокъщи.

Бизнесът с реклами на EBay привлече интереса на няколко фирми за стратегически и частни инвестиции, съобщиха по-рано Dealreporter и The Wall Street Journal, позовавайки се на неидентифицирани източници. Част от тях имат опит в сферата. Permira частично притежава полския сайт за онлайн търгове Allegro, който, както споменахме, оперира OLX. Hellman & Friedman е инвеститор в оператора на сайтове за автомобили Autoscout24 GmbH.

Групата за електронна търговия Naspers, най-голямата компания в Африка по пазарна стойност, се стреми да увеличи портфолиото си в бизнеса с обяви, доставки на храни и цифрови разплащания, както и в образованието, заяви главният изпълнителен директор Боб ван Дайк в интервю за Bloomberg. Компанията придобива онлайн бизнеси по целия свят чрез листнатата в Амстердам Prosus NV.

Германският издател Axel Springer засилва устрема си за сделки, за да ускори преминаването към дигитални медии, след като през миналата година се съгласи да се делистне и да стане частна компания с помощта на KKR.

Норвежката Adevinta бе отделена от скандинавския медиен конгломерат Schibsted ASA през миналата година с цел разширяване на световния онлайн пазар за малки обяви.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още