IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

NBC News придоби една четвърт от Euronews

Euronews иска да въведе сутрешни блокове и късни емисии и да се развие в областта на "горещите" новини

21:39 | 31.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американската телевизия NBC News финализира сделката по придобиване на дял от 25 процента в европейския информационен канал Euronews, предаде Франс прес.

NBC News, част от групата Comcast, става оператор на телевизията с централа в Лион, осигурявайки средства и ноу-хау, за да промени изцяло модела й на произвеждане на информация.

От основаването на Euronews през 1993 година всичките й национални емисии са на една и съща тема, просто преведени на съответния местен език. Телевизията има 12 национални канала, всеки със собствена редакционна логика.

Като част от плана за трансформация, наречен Next, Euronews иска да въведе сутрешни блокове и късни емисии, да се развие в областта на "горещите" новини, да създаде предавания от вида "токшоу" и да назначи водещи. Ще бъде изградена и мрежа от кореспонденти във всички големи столици в Европа, уточни председателят на управителния съвет Майкъл Питърс.

NBC News ще й предостави за тези цели 25 милиона евро. В същото време делът на мажоритарния акционер - египетския магнат Нагиб Сауирис - ще се увеличи от 53 на 60 процента, след капиталова инжекция "от няколко милиона евро допълнително".

Участието на досегашните акционери, основно обществени телевизии, ще бъде ограничено от 47 на 15 процента.

Телевизията ще се казва EuronewsNBC и над логото й вече ще стои популярната "опашка на паун" на американския партньор, предава БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:54 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още