IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

News Corp се свлече в зоната на загубите

Медийната компания отчита загуба от 379 млн. долара заради разходите си за преструктуриране

11:43 | 13.08.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
News Corp се свлече в зоната на загубите

Разходите за преструктуриране и намаляващите приходи от реклама поставят под сериозно изпитание издателския бизнес на американския медиен магнат Рупърт Мърдок.

През фискалното четвърто тримесечие до края на юни неговата медийна компания News Corp отчита загуба от 379 млн. долара (339 млн. евро), пише Wall Street Journal. През предходната година бе регистрирана печалба от 12 млн. долара.

Загубата концернът обясни с разходите си за преструктуриране. Въпреки това и в оперативния бизнес нещата не се развиват добре. Приходите от продажби се свиват с 2 на сто до 2,1 млрд. долара. Приходите от реклами продължават да падат, а освен това силният долар също се отразява негативно на баланса, като свива приходите от чужбина при пресмятането им в американската валута.

В същото време печалбата преди лихви, данъци, обезценки и амортизация е нараснала с 50% за фискалното четвърто тримесечие в сравнение с година по-рано, до 191 млн. долара, което до голяма степен се дължи на по-ниските разходи в новинарските и информационни услуги и дигиталните образователни сегменти. EBITDA в поделението за новини и информационни услуги, което включва и Dow Jones, нарасна до 169 млн. долара през тримесечието от 131 млн. долара преди година. 

По време на конферентен разговор с анализаторите в сряда главният изпълнителен директор Робърт Томсън заяви, че компанията е в напреднали преговори с потенциален купувач на своето поделение за дигитално образование Amplify. News Corp обяви, че ще преустанови рекламата на Amplify към нови клиенти, но ще продължи да предоставя услугите на съществуващи клиенти. Обезценката в поделението е в размер на 371 млн. долара.

News Corp инвестира много в своето дъщерно дружество Amplify, ръководено Джоел Клайн. Стартирала през 2012 г., Amplify е изградена около базирана на таблети платформа за обучение и цифрова учебната програма. Макар и да преглежда различни опции, News Corp обяви, че ще спре производството на специалния таблет, но ще продължи да развива софтуера за учебната програма.

„Неотдавнашният сезон на продажбите за новата учебна година бе като цяло разочароващ за дигиталния ни софтуер ELA и като цяло пазарът на дигитални пособия се развива много по-бавно, отколкото очаквахме", заяви главният финансов директор на News Corp Бъди Синг.

Към концерна, който Мърдок отдели от своята филмова и телевизионна империя 21st Century Fox, спадат Wall Street Journal, британските вестници Sun и Times и издателят на книги Harper Collins.

За изминалата фискална 2015 г. приходите нараснаха с 1 на сто до 8,6 млрд. долара, като News Corp загуби 149 млн. долара.

Дружеството обяви също, че ще изплати първи дивидент, откакто бе отделена от  21st Century Fox. Полугодишният паричен дивидент от 10 цента на акция ще бъде изплатен на 12 октомври на акционерите, които държат акции към 16 септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:42 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още