Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Медии

Пекин притежава дялове в местните дружества на ByteDance и Weibo

Тези участия дават на властите право на място в Бордовете на дъщерните дружества

Пекин притежава дялове в местните дружества на ByteDance и Weibo

Снимка: Brent Lewin/Bloomberg

Китайското правителство е придобило дялове в китайски предприятия, собственост на технологични компании ByteDance и Sina Weibo, на фона на засилващите се регулаторни мерки срещу индустрията. За дяловете става ясно от корпоративни документи, предава технологичният сайт The Information.

WangTouZhongWen (Beijing) Technology, която е собственост на три китайски държавни дружества, включително фонд, подкрепен от основния китайски интернет регулатор, има 1% дял в Beijing ByteDance Technology, става ясно от данни за акционерите от Националната система за публична информация за кредитиране на предприятията.

Делът дава на Пекин място в борда на дъщерното дружество, което притежава някои от бизнес лицензите, обхващащи Douyin и Toutiao, някои от най-популярните местни мобилни приложения на ByteDance, казва пред Ройтерс източник, запознат с въпроса.

Още по темата

Това не дава на китайското правителство никакъв дял в превърналото се в истински хит приложение на компанията за кратки видеа TikTok, което не се предлага в Китай.

Китайското дъщерно дружество „се отнася само за някои от видео и информационните платформи на китайския пазар на ByteDance и притежава някои от лицензите, от които се нуждаят, за да работят съгласно местното законодателство", заяви говорител на ByteDance пред Ройтерс в понеделник.

Подразделението WangTouTongDa (Beijing) Technology по подобен начин притежава 1% дял в Beijing Weimeng Technology, основното местно дъщерно дружество на Weibo, става ясно от отделни правителствени данни и документи, подадени до регулатора на ценните книжа на САЩ.

Weibo не е отговорила веднага на молбите за коментар от страна на агенцията. В заявлението до Комисията по ценните книжа и борсите се казва, че нейното звено е получило инвестицията от WangTouTongDa през април 2020 г. и че WangTouTongDa (Beijing) Technology има право да назначи директор в тричленния борд на Weiming.

Приложението за корпоративна информация Tianyancha заяви, че прехвърлянето на дял от ByteDance е регистрирано на 30 април 2021 г. Въпреки че китайските регулатори ограничиха редица сектори, технологичните сектори поеха някои от най-суровите мерки досега.

Регулаторите твърдят, че са загрижени за редица проблеми, вариращи от пазарната мощ на технологичните гиганти до управлението на потребителските данни, и са започнали антитръстови проверки, отменили са сделки и са публикували нови насоки за сектора.

WangTouZhongWen (Beijing) Technology е съсобственост на China Internet Investment Fund, дъщерно дружество на Китайското национално радио и Пекинската група за развитие на инвестициите в културата.

China Internet Investment Fund, създаден от интернет регулатора на Китай и финансовото министерство на страната, притежава изцяло WangTouTongDa (Beijing) Technology.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Медии
Секс, лъжи и мълниеносно изгонване