Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Медии

Правителството ще прави нов закон за медийната собственост

Управляващите няма да подкрепят предложенията на Делян Пеевски. Работна група ще сезира КЗК за извършване на секторен анализ на медийния пазар

Правителството ще прави нов закон за медийната собственост

Снимка: Pixabay

Правителството Правителството възложи на трима министри да подготвят промени в действащото законодателство за собствеността и финансирането на медиите и тяхното разпространение, съобщи правителствената информационна служба. 

Още по темата

Припомняме, че в началото на февруари депутати от ДПС, сред които и Делян Пеевски, внесоха законопроект за медиите, чиято цел беше да бъдат разкрити не само действителните им собственици, но и онези, които използват „непазарно финансиране". Досега не бе ясно дали ГЕРБ и Патриотичният фронт подкрепят тези предложения. Днес обаче правителството реши да създаде работна група, която да изготви промени в действащото законодателство. В работната група ще бъдат включени министрите на икономиката, на финансите и на културата, както и определени от тях експерти, се посочва в съобщението.

Очаква се тя да предложи ясен механизъм за разкриване на крайния собственик на издателите и източниците на финансиране, отговорния държавен орган, който ще прилага механизма, както и размера на санкциите, в случай на неизпълнение на задълженията на адресатите на законопроекта.

Тя трябва да предложи също законово допустим начин за сезиране от компетентен държавен орган на Комисията за защита на конкуренцията и да регламентира задължение на КЗК за периодично изготвяне на секторни анализи на медийния пазар в страната, обхващащи всички медии.

Ако КЗК установи, че конкуренцията на медийния пазар е ограничена или нарушена, да бъде създаден механизъм за нейното възстановяване.

Освен това кабинетът възложи в 14-дневен срок от приемането на решението работната група да сезира КЗК за извършване на секторен анализ на медийния пазар в страната.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Медии
Publicis сви годишната си прогноза и с това потопи цената на акциите си