IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Противоречив коментар за военните в САЩ коства поста на топ журналист

Ръководителят на страниците за мнения и коментари на New York Times Джеймс Бенет подава оставка незабавно заради публикация на републикански сенатор

09:08 | 08.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/PETER FOLEY</em></p>

Снимка: EPA/PETER FOLEY

Влиятелният ръководител на страницата за мнения и коментари на New York Times Джеймс Бенет напуска медията незабавно след публукването на много противоречив външен коментар. Настояването на републикански сенатор за използването на военните за потушаване на протестите в Съединените щати предизвика бунт във вестника, което накара медията да влезе в режим на обяснения.

Издателят на New York Times Ей. Джей Сулцбъргър каза в неделя, че вестникът е „благодарен” на Бенет за дейността му от май 2016 г. Сега журналистката Кейти Кингсбъри ще води временно страницата с мненията.

Още в четвъртък New York Times обяви, че анализът на сенатора Том Котън със заглавието „Изпратете войските“ („Send In The Troops“) не отговаря на стандартите на вестника. „Прибързаният редакционен процес“ е довел до публикуването на становището.

Embed from Getty Images

На виртуална среща на всички служители в петък 54-годишният Бенет се е извинил за публикацията, казвайки, че тя не е трябвало да бъде публикувана и че не е била редактирана достатъчно внимателно. Бележката на редактора, публикувана в петък, отбеляза фактически неточности и ненужно груб" тон. „Есето не отговаря на нашите стандарти и не трябваше да бъде публикувано“, се казва в бележката.

Вестникът съобщава също, че Бенет не е чел публикацията, преди да бъде публикувана. Котън написа освен всичко друго: „Едно нещо по-специално ще възстанови реда по нашите улици: огромната демонстрация на силите за прогонване, арестуване и в крайна сметка възпиране на нарушителите на закона“.

От близо две седмици в много градове в САЩ се провеждат протести срещу полицейско насилие и расизъм. Причината беше смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд при брутална полицейска операция в Минеаполис, Минесота на 25 май. По време на протестите се стигна и до бунтове и грабежи.

Споровете достигнаха и до други редакции. В събота вечер Стан Вишновски подаде оставка като главен редактор на The Philadelphia Inquirer дни, след като във вестника се появи с статия за ефектите на протестите върху градския пейзаж със заглавието „Сградите имат значение също“. Заглавието предизвика извинение, публикувано в The Inquirer, разгорещена среща на служителите и „отсъствие заради неразположение“ от десетки журналисти на вестника.

Управлението на Бенет като редактор на страницата с коменари, което стартира през 2016 г., бе белязано с няколко грешни стъпки. През миналата пролет The Times се извини за антисемитска карикатура, която се появи на страниците с мнение на международното издание. Миналия август федерален апелативен съд установи, че Сара Пейлин, бившият кандидат за вицепрезидент, може да продължи делото за клевета срещу Times заради редакционен коментар, редактиран от Бенет, който неточно свърза нейните изявления с разстрела на конгресмен през 2011 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още