IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекламите заобикалят печатната империя на Рупърт Мърдок

Заради спадащи тиражи спадат и приходите от абонамент на News Corp, но не с толкова силен темп

09:32 | 12.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Издателският бизнес на медийния магнат Рупърт Мърдок страда от спад на приходите от реклама. Особено в Австралия през първото фискално тримесечие в касите са влезли много по-малко пари чрез вестникарска реклама, съобщи News Corp в понеделник (местно време) след края на борсовата сесия в Ню Йорк.

Същевременно заради спадащи тиражи спадат и приходите от абонамент между юли до септември, въпреки че понижението не е толкова силно. Като цяло продажбите на групата са намалели с три на сто до 2,07 млрд. долара (1,60 млрд. евро). Анализаторите очакваха приходите на медийната компания да нараснат през първото фискално тримесечие  на 2014 г. до 2,18 млрд. долара. 

Компанията обясни спада със слабост в своите австралийски новинарски агенции, както и със слабите приходи от реклама от сегмента на новинарски и информационни услуги, където се отчита намаление от 12% за тримесечието. Други насрещни ветрове включват валутни колебания и продажбата на Dow Jones Local Media Group. По-малък обем на печата и намаляване на институционалните приходи чрез Dow Jones са довели до спад на проходите от абонаменти услуги от 6%. 

Без да се вземат предвид резултатите на австралийската спортна телевизия Fox във финансовите данни на компанията, спадът щеше да е още по-драматичен. Към същия период на миналата година подразделението не принадлежеше към компанията. Благодарение на спестовни мерки News Corp не излезе на загуба. Вместо загуба под линия от 92 млн. долара, сега бе отчетена печалба от 27 млн. долара. Нетната печалба възлиза на 38 млн. долара, което е сериозно подобрение спрямо чистата загуба от 83 млн. долара по същото време на 2012 г., което се отразява в печалба от 5 цента на акция.

Преди няколко месеца Мърдок окончателно раздели своята медийна империя – на издателско подразделение, наречено News Corp и на по-големия филмов и телевизионен бизнес, наречен 21st Century Fox, с изключение на Fox Sports Австралия.

Медийният магнат е основният акционер и в двете дружества. Бизнесът в News Corp се ръководи от Робърт Томсон. В издателството влизат Wall Street Journal, британските вестници Sun и Times, както и издателството за книги Harper Collins.

В следборсовата сесия цената на акциите на News Corp се сви с 2,7%. Откакто компанията се отдели от 21st Century Fox, цената на акцията се е повишила с 11,4%. Същевременно акциите на 21st Century Fox поскъпват с 0,15% в следборсовата сесия.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още