IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ройтерс: Китайска компания иска да купи собственика на BTV

Китайската CEFC се е обединила с чешко-словашката финансова компания Penta Investments, за да купи Central European Media Enterprises

10:44 | 23.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Китайската енергийна и инвестиционна група CEFC се е обединила с чешко-словашката финансова компания Penta Investments, за да се опита да купи Central European Media Enterprises (СМЕ), собственост на Time Warner, съобщава Ройтерс, като се позовава на трима източници.

Според един от източниците частната CEFC води консорциума и се очаква да предостави по-голямата част от финансирането в сделка за придобиване на CME, която може да е на стойност около 500 млн. евро. СМЕ има дълг за над 1 млрд. долара и пазарна капитализация от 623 млн. долара към затварянето на борсата във вторник.

Листнатата на Nasdaq медийна компания работи на шест централно- и източноевропейски пазара, като Чехия и Румъния носят най-голяма част от печалбата ѝ. В България тя е собственик на BTV Media Group, както и на BTV Radio Group.

Time Warner има дял при гласуванията на решения от 46,5% в CME, но иначе притежава 75% от групата съгласно варанти, които могат да се упражняват до май 2018 г.

Потенциална продажба на компанията излезе като възможност, след като AT&T договори придобиването на Time Warner през октомври миналата година. Няколко компании може би имат интерес, включително международни дружества, казва друг запознат източник.

От Penta са отказали коментар. Групата вече има инвестиции в печатни и онлайн медии в Чехия и Словакия.

Говорител на CEFC също не е отговорил на искане за коментар от Ройтерс. Китайската компания за кратко притежаваше дял в друга чешка медийна компания – Empresa Media. От Time Warner също са отказали коментар.

CEFC, бързо разрастващ се петролен и финансов конгломерат с активи в цял свят, обаче може да срещне трудности със сделката след скорошните мерки на Пекин срещу отлива на капитал в сектори като медийния.

Акциите на СМЕ поскъпнаха с над 7% в Прага в сряда и се търгуват с повишение от 6% към 10:30 ч. днес.

CME излезе на печалба тази година, но все още има огромен дълг. Тя отбеляза 30-процентов ръст на базовата си оперативна печалба преди обезценки и амортизация през третото тримесечие и очаква годишната базова печалба да нарасне със 17% до 176 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още