Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Медии

САЩ и Китай влизат в нова медийна конфронтация

Пекин изгони трима кореспонденти на Wall Street Journal, след като Вашингтон обяви по-строг контрол върху пет китайски медии

САЩ и Китай влизат в нова медийна конфронтация

Снимка: EPA/DAVID CHANG

Само в рамките на няколко часа Вашингтон и Пекин си размениха удари по въпроса за медийната свобода. В сряда по обяд китайското правителство отне акредитациите на трима кореспонденти на американския всекидневник Wall Street Journal. Вестникът съобщи в сряда, че заместник-ръководителят на офиса в Пекин Джош Чин и двама репортери, американец и австралиец, са били помолени да напуснат страната в рамките на пет дни. Като оправдание за мярката говорител на китайското външно министерство посочва статия от 3 февруари за справянето на Китай с кризата за коронавируса. Властите в Пекин са били особено обидени от заглавието на текста: „Китай е истинският болен човек на Азия" (China is the real sick man of Asia). Тази парафраза води началото си от 19-и век и началото на 20-и век, време, когато Китай бе подчинен на западните колониални сили.

След публикацията Китай поиска извинение от вестника и последствия за отговорните редактори. Wall Street Journal  не се е съобразил с това искане, пояснява говорителят Ген Шуан. „Китайският народ не приветства медиите, които публикуват расистки изявления и обиждат Китай със злонамерени обвинения", казва той. Нито един от идентифицираните кореспонденти обаче не е участвал в съставянето на спорното заглавие.

Още по темата

Асоциацията на чуждестранните кореспонденти в Китай говори за „краен и очевиден опит на китайските власти да сплашат чуждестранните новинарски организации“. За първи път от 1998 г. насам Китай е наказал кореспонденти под такава пряка форма, заяви организацията. В други случаи в миналото това се е правело, като просто не се е подновявала визата.

Говорител на външното министерство обяви експулсирането на журналистите на същата пресконференция, на която заплаши Америка с отговор, след като Вашингтон обяви, че в бъдеще възнамерява да контролира по-силно пет китайски медии. Държавният департамент ще третира тези медии по същия начин, по който се отнася към чуждите посолства, съобщи Ройтерс. Новият правен статут означава, че подобно на посолствата, те трябва да се регистрират като чуждестранни представителства. Те ще трябва да регистрират своите служители и имоти в Америка и да получат одобрение преди закупуване на допълнителни активи.

Двама висши служители от Държавния департамент на САЩ оправдаха хода, като заявиха, че държавният глава и лидерът на партията Си Дзинпин използвали медиите „за по-агресивен начин“ за разпространение на пропаганда. По-строгите правила ще се прилагат към държавната информационна агенция Синхуа, чуждестранния канал на държавната телевизия, чуждестранното радио China Radio International, партийния вестник China Daily и компанията, която организира разпространението на говорителя на партията The People Daily. Те са били уведомени за това с писмо във вторник.

Според Вашингтон медийните компании са били инструмент на „пропагандния апарат", следвайки комунистическата партия под ръководството на президента Си Дзинпин.

Служител от Държавния департамент на САЩ нарече репортерите от гореспоменатите китайски медии „оръжия на пропагандисткия апарат на Комунистическата партия“. Регистрирането на служителите би улеснило държавния департамент на САЩ да разбере дейността им. Новите правила не били реакция на сегашните развития в китайско-американските отношения, а резултат от по-дълъг процес на тяхното преразглеждане.

Не е тайна, че споменатите китайски чуждестранни медии имат за цел да влияят на имиджа на Китай от името на Комунистическата партия. Си Дзинпин многократно ги е молил „да разказват по-добре историята на Китай“. Още през 2016 г. държавният и партийният глава заяви при посещение в офиса на Синхуа, че „медиите, управлявани от партията и правителството, са пропагандният фронт и трябва да носят партията като свое фамилно име“. Известно е също, че репортерите на информационната агенция Синхуа имат задачата да информират китайското ръководство за непубликувани резултати от свои разследвания.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева
Още по темата: Медии

Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Медии
Австралийското подразделение на News Corp спира от печат 100 регионални вестника