IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделка за 1,4 млрд. долара слива двете най-големи вестникарски вериги в САЩ

Общата компания ще се превърне в гигант в местните новини с 263 ежедневника в 47 щата

23:24 | 05.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Компанията New Media Investment Group съобщи, че ще придобие собственика на USA Today, Gannett, в сделка за 1,4 млрд. долара, предава Ройтерс. Трансакцията обединява двете най-големи вестникарски вериги в САЩ в индустрия, която е принудена да се консолидира, за да оцелее, допълва Bloomberg. 

Акционерите на Gannett ще получат 6,25 долара в брой и 0,5427 акции на New Media за всяка притежавана от тях акция, възлизаща на 12,06 долара, което представлява премия от 12,2% спрямо цената на акциите на Gannett в края на борсовата търговия в петък.

Gannett, която се бори със забавянето на продажбите, парира усилията на вестникарската верига MNG Enterprises да постави свои хора в борда на директорите й през февруари, след като отхвърли офертата на MNG за придобиване на стойност 1,36 млрд. долара.

След финализирането на сливането, което се очаква през второто полугодие на 2019 г., както New Media, така и оперативното й подразделение GateHouse, ще бъдат ребрандирани и ще оперират под марката Garnnett.

Комбинираната компания ще бъде управлявана от главния изпълнителен директор на New Media Майкъл Рийд, отбелязва Ройтерс.

Книжата на Gannett поскъпват с 3,3% до 11,11 долара, докато тези на New Media Investment Group поевтиняват с 5,7% до 10,06 долара в следобедната търговия.

Общата компания ще се превърне в гигант в местните новини, който ще притежава над една шеста от всички ежедневници в страната, включително USA Today, и ще достига до близо 9 млн. читатели на печатните издания, казва анализаторът на индустрията Кен Доктър, цитиран от Bloomberg. Тя ще има общо 263 ежедневни издания в 47 щата.

Двете компании съобщиха, че очакват да спестят разходи за около 300 млн. долара на година от трансакцията, която може да доведе до нови съкращения на служители. Общата компания ще инвестира в редакциите си и ще се стреми към намаляване на разходите „по разумен начин“.

Ръководителите на печатни медии нямат много други варианти освен консолидация с оглед на още по-голямо съкращаване на разходите. Броят на служителите във вестниците в САЩ е намалял с 47% между 2008 и 2018 г. – от около 71 хил. на 38 хил. души, сочат данни на Pew Research Center.

Сделката затвърждава влиянието на компаниите за частни капиталови инвестиции и хедж фондовете във вестникарския бизнес. New Media е управлявана и контролирана от компанията за частни капиталови инвестиции Fortress Investment Group. Alden Global притежава около 60 ежедневника, сред които Denver Post, чрез компанията MNG, известна също като Digital First Media. Хедж фондът Chatham Asset Management е един от най-големите акционери в компанията McClatchy, която издава Charlotte Observer и Miami Herald.

След като излезе от банкрут през 2013 г., New Media се впусна в придобивания и сега притежава близо 150 вестника в по-малки градове като Кълъбмъс, Охайо и Провидънс, щата Роуд Айлънд. Подобно на другите компании в индустрията тя също прибягна до съкращаване на служители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още