IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Sky получи мощен тласък от Brexit

Компанията се възползва от ниските стойности на паунда, тъй като печалбите от пазари извън Великобритания се преизчисляват в британска валута

12:22 | 13.10.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>източник: Ройтерс</em></p>

източник: Ройтерс

Британският медиен концерн Sky Plc отчете 13% нарастване на приходите от продажби за последното фискално тримесечие. Ръстът се дължи на факта, че британската платена телевизионна компания се възползва от падащата стойност на британския паунд, който се движи в посока надолу, откакто Обединеното кралство гласува с "да" за излизане от ЕС през юни, предаде Bloomberg.

Приходите се покачиха до 3,15 млрд. паунда (3,83 млрд. долара) през първото тримесечие на фискалната година, оповести базираната в Лондон компания в четвъртък, чийто най-голям акционер е 21st Century Fox Inc. на Рупърт Мърдок. Изключвайки валутните колебания приходите растат със 7%. 

Медията създава нови предложения за клиентите си, за да се бори с конкуренцията, тъй като все повече британски медии предлагат комбинирана телевизия, интернет и услуги за мобилни телефони. Sky пусна премиум TV услугата си Sky Q и се подготвя да стартира услуги за мобилни телефони, използвайки мрежата на британския оператор O2, собственост на испанската Telefonica SA. Компанията също така се сблъсква и с повишаващите се цени за закупуване на права за излъчване на определени спортни събития. Подобен пример е конкуренцията с BT Group Plc за правата върху излъчванията на футболни срещи.

Sky излъчва в 5 европейски страни, след като пое ръководството над сестрински компании в Германия и Италия преди 2 години. Приходите получиха тласък от ниските стойности на паунда, тъй като оборотите на компанията от пазари извън Великобритания се преизчисляват в британска валута. Паундът се понижи с 16% спрямо еврото, откакто бе проведен вотът за излизане от ЕС на 23 юни тази година.

Резултатите представят по-ограничена картинка за бизнеса на Sky в сравнение с предишните им доклади, тъй като компанията за първи път не разкрива процентен дял загуба на клиенти, което се явява ключов показател за инвеститорите.

Sky оповести на 28 юли, че повече няма да поддържа подобни индикатори за първото и третото тримесечие за всяка фискална година. Известен като churn, 12 месечен индекс, изчисляващ отказването на клиентите от някои услуги, се покачи в Обединеното кралство и Ирландия през 3 последователни тримесечия до фискалното четвърто тримесечие, което приключи на 30 юни.

Среща с инвеститорите в Лондон на 20 октомври ще се яви възможност за Sky да адресира опасенията си относно този индекс и да обясни как планира да стимулира маржовете на печалбата на фона на нарастващите разходи за съдържание, смята Джери Делис от Jefferies LLC analysts. В четвъртък (13 октомври) Sky провежда своята годишна среща на акционерите в Лондон.

Компанията често е обект на спекулации. Една такава например, предизвикана от обезценката на паунда, е, че има вероятност Fox да купи останалите акции на Sky, които не притежава, написа в своя бележка до клиентите си през октомври Нейл Камплинг, анализатор от лондонския Northern Trust Securities LLP.

Акциите на Sky поевтиняват с 22% тази година в сравнение с нарастване от 11% на индекса FTSE All-Share Index.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още