IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спорни нови закони предизвикват напрежение между Варшава и Брюксел

Европейската комисия ще разгледа проблема за свободата на медиите в Полша, като засега не предприема конкретни мерки

16:03 | 04.01.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Протестиращи палят свещи пред сградата на Конституционния съд във Варшава, Полша, на 26 декември 2015 г. Полша поиска Съветът на Европа да коментира плановете ѝ за преразглеждане на правилата, уреждащи нейния конституционен Трибунал, след като в ЕС възникнаха опасения за върховенството на закона. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Протестиращи палят свещи пред сградата на Конституционния съд във Варшава, Полша, на 26 декември 2015 г. Полша поиска Съветът на Европа да коментира плановете ѝ за преразглеждане на правилата, уреждащи нейния конституционен Трибунал, след като в ЕС възникнаха опасения за върховенството на закона. Снимка: Ройтерс

На свое заседание на 13 януари Европейската комисия (ЕК) ще разгледа проблема за свободата на медиите в Полша, съобщи днес пресслужбата на комисията. 

„Президентът на ЕК Жан-Клод Юнкер насрочи първото обсъждане за състоянието на правовата държава в Полша на 13 януари", коментира говорителят на Комисията Маргаритис Схинас по време на обедния брифинг в Брюксел днес.

С тези дебати трябва да започне оценка на ситуацията в Полша в рамките на утвърдената през 2014 г. процедура по осигуряване на изпълнението на европейските правови норми в държавите от ЕС. ЕК само ще обсъди въпроса със спорното законодателство, прието от Полша, допълни той, цитиран от Ройтерс. 

Той направи уточнението, след като по-рано през уикенда в интервю за неделното издание на в. Frankfurter Allgemeine Zeitung еврокомисарят, отговарящ за дигиталната икономика и информационното общество Гюнтер Йотингер заплаши Варшава с откриването на безпрецедентна процедура за нарушаване на основни ценности на ЕС. Причината е приет от  полския парламент закон, поставящ обществените медии под контрола на управляващата консервативна партия.

През декември редица правозащитни организации, сред които и "Репортери без граници", предупредиха, че плановете на новото правителство във Варшава да пристъпи към национализация на средствата за масова информация, на първо място на телевизията и радиото, са пряко нарушение на принципа на свободата на медиите и опит на политиците да установят контрол над медийната среда.

Особена загриженост в Брюксел и в европейските столици предизвиква намерението на Варшава да намали броя на чужденците, притежаващи медии в страната. Тази крачка вероятно е насочена най-вече срещу германски компании, които имат значителни позиции на полския медиен пазар, отбелязва в свой анализ ТАСС.

Междувременно и полските власти изразиха изненада от негативната реакция на ЕК на приетия от полския парламент закон. Марек Магеровски - говорител на полския президент Анджей Дуда, заяви, че извършените промени са необходими, защото години наред при предишното правителство държавните електронни медии са били "еднопартийни" и в тях не е имало плурализъм. Според говорителя, цитиран от AFP, този факт се игнорира от Европейския съюз.

И полският външен министър Витолд Вашчиковски каза, че е обезпокоен от коментарите на някои еврокомисари за промените, които новото полско правителство предприема. Според него тези изказвания се правят без добро познаване на реалната ситуация. „Това не е начинът да се прави политика", отбеляза Вашчиковски.

Външният министър реагира по-конкретно на призива на комисаря на ЕС Гюнтер Йотингер за Полша да бъде въведен механизъм за наблюдение заради последните промени в медийното законодателство, които поставят държавните електронни медии под контрола на правителството. 

В интервю за германския всекидневник Bild, публикувано днес, Вашчиковски защити новия медиен закон, предизвикал много противоречиви коментари, и каза, че „ние просто искаме да излекуваме нашата страна от някои болести". Според него медиите досега са имали явно лява насоченост, налагайки "смес от култури и състезания, един свят на велосипедисти и вегетарианци, които... воюват срещу всяка форма на религия". 

В последните дни на декември полският парламент прие законодателни промени, според които мандатът на членовете на управителните и надзорните съвети на обществените медии изтича незабавно. Промените предвиждат също въпросът за назначаването и уволняването на ръководителите на обществените медии в страната да бъде решаван от министъра на държавното съкровище. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още