IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съюзът на журналистите настоява за национален браншови договор

Журналистическата дейност да бъде призната за втора категория труд, призовават от организацията

18:28 | 08.09.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
Съюзът на журналистите настоява за национален браншови договор

Съюзът на българските журналисти (СБЖ) поиска законодателни промени, които да гарантират защитата на журналистическия труд и свободата на медиите. Предложението е внесено в комисия по култура в Народното събрание, съобщиха от организацията. 

СБЖ предлага сключването на колективен трудов договор, който да пази правата на журналистите. В момента такъв съществува само в обществените медии - БНТ, БНР и БТА.

От Съюза ще поискат държавата да наложи по законодателен път, чрез Кодекса на труда, приемането на рамков национален колективен трудов договор на журналистите, който да признава особената роля на тази професия в съвременното демократично общество”, коментира Снежана Тодорова, председател на Управителния съвет на СБЖ.

„Ние сме обезпокоени от състоянието  на медийната среда в България. Сривът на страната ни на незавидното 113-то място е показател за деградация. Принизяването на ролята на медиите се отразява тежко на журналистическата професия, която запада морално и материално", каза още тя. 

СБЖ предлага на комисията по културата и медиите да бъдат предприети стъпки и за признаването на журналистическия труд като втора категория. Особено внимание в законодателните инициативи се обръща на контрола върху  държавното субсидиране на медии и управлението на средствата по европейски програми и проекти, защото само публичните институции могат в днешните условия да запазят финансовата връзка общество-медии.

Законодателните инициативи на СБЖ подлежат на обсъждане, допълване и юридическо прецизиране, като организацията очаква мнението на колегията относно предложенията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Lucifer
преди 7 години
Само почасовото заплащане и пряко договаряне между работник и работодател е горчивото лекарство за обезпаразитяване! Всичко друго е "справедлива" мизерия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
Jay Gould
преди 7 години
Тъжно, но всяка улична кYrv@ рано или късно одъртява и свършва на бунището.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
nns
преди 7 години
Аааа ей къде им бил проблема че се сриват морално /за поголовната им интелектуална нищета нищо не е споменато - странно?! / - няма колективен/браншови договор бей , няма и другарски съд няма и проф. комитет няма , ама и образовани журналисти също :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още