IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Създателят на Wikipedia ще се бори с фалшивите новини чрез нов медиен проект

Той създава финансиран с краудфъндинг уебсайт, в който ще работят журналисти и доброволци

17:07 | 25.04.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Основателят на онлайн енциклопедията Wikipedia обяви плановете си за финансиран с краудфъндинг новинарски уебсайт, който да предлага статии от журналисти и доброволци, които да работят заедно. Той се надява, че тази инициатива ще противодейства на разпространението на фалшивите новини, предава Ройтерс.

Джими Уейлс заяви, че новата платформа, наречена Wikitribune, ще бъде безплатна за четене и няма да съдържа никакви реклами. Вместо това ще разчита на поддръжници, които да я финансират. Точността на информацията в статиите пък ще бъде лесна за проверяване, тъй като източниците ще бъдат публикувани.

“Новините са развалени, но ние открихме как да ги поправим”, коментира той във видеото, с което промотира проекта. То е публикувано на уебсайта на новата платформа, която все още не включва никакви новини, но има надпис, че ще стартира официало след 29 дни.

Първоначалната цел е да се наберат достатъчно пари, за да се наемат 10 професионални журналисти. Уебсайтът ще насърчава поддръжниците си да даряват по 10 долара месечно, но размерът и честотата на тези суми може лесно да бъде променена.

Онлайн разпространението на фалшиви новини, някои от които генерирани с цел печалба или с политически цели, се превърна в основна причина за недоволство и дебати в много развиващи се страни миналата година във връзка с президентските избори в САЩ.

Чарли Бекет, професор по медии в London School of Economics, приветства Wikitribune като опит за справяне с липсата на обществено доверие в масовите медии, но попита дали новият уебсайт ще има мащаба и обхвата, за да се справи с фалшивите новини.

“Типът хора, които ще обръщат внимание на Wikitribune и ще допринасят за него, са хората, които вече са доста образовани медийно”, коментира той.

Уейлс коментира във видеото си, че тъй като интернет потребителите очакват новините да им се предлагат безплатно, новинарските уебсайтове разчитат предимно на приходи от реклама, което обаче води до създаването на повече съдържание за увеличаване на трафика.

По думите му социалните мрежи, в които все по-голям брой хора се информират за новини, са създадени така, че да показват на потребителите това, което те искат да видят.

От своя страна в Wikitribune твърди, че ще посочва авторите на статиите, фактите ще бъдат добре проверявани от журналистите и доброволците, които ще рбаотят заедно. Потребителите пък ще могат да сигнализират за проблеми и да предлагат корекции. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още