IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция постави най-големия вестник в страната под държавен контрол

Мерките срещу "Заман" идват със засилване на атаките срещу поддръжниците на мюсюлманския духовник Фетхуллах Гюлен

23:14 | 04.03.16 г. 2
<p>
	Главният редактор на &bdquo;Заман&rdquo; Абдулхамит Билъчъ говори пред колеги и медии пред офиса на вестника в Истанбул. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Главният редактор на „Заман” Абдулхамит Билъчъ говори пред колеги и медии пред офиса на вестника в Истанбул. Снимка: Ройтерс

Турските власти поеха контрол над най-големия вестник в страната в петък, съобщиха държавните медии, цитирани от Ройтерс.

Ходът идва със засилване на строгите мерки срещу поддръжниците на базирания в САЩ мюсюлмански духовник Фетхуллах Гюлен, който е влиятелен противник на турския президент Реджеп Таип Ердоган.

По искане на прокурор от Истанбул е назначен административен контрол над вестник „Заман”, съобщи държавната Анадолска агенция.

Мерките срещу „Заман” идват часове след като полицията задържа известен бизнесмен заради твърдения, че е финансирал описаната от обвинението като „гюленистка терористична група”, съобщава Анадолската агенция.

Ердоган обвинява Гюлен, че е в конспирация за сваляне на правителството чрез изграждане на мрежа от поддръжници в съдебната власт, полицията и медиите. Гюлен отрича обвиненията. Двамата бяха съюзници, преди прокурори, считани за приближени на Гюлен, да започнат разследване за корупция срещу вътрешния кръг на Ердоган през 2013 г.

„През последните три-четири години е навик, хората, които говорят срещу правителството, да се изправят пред съдебно дело или затвор, или подобен контрол от държавата”, коментира пред Ройтерс главният редактор на „Заман” Абдулхамит Билъчъ.

„Това е мрачен период за нашата страна, за нашата демокрация”.

„Заман” е най-продаваният вестник в Турция с тираж от 650 хил. към края на февруари, по данни от компанията за медиен мониторинг MedyaTava.

Стотици поддръжници се събраха в дъжда пред редакцията на „Заман” в Истанбул с турски знамена и плакати с текст „Долу ръцете от моя вестник” и „Свободните медии не могат да бъдат заглушени”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 4
michaelis12
преди 8 години
като сте "you Germans" къде намери тая страница па и на български я прочете .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
RESIPSALOQUITUR
преди 8 години
It is time, that we, Germans cut all aid to Turkey as long as Erdogan wird nicht vern
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още