IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вътрешен кадър застава начело на BBC

Британската обществена медия е силно критикувана заради стария си модел на финансиране

17:20 | 05.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Simon Dawson/Bloomberg</em></p>

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

BBC избра вътрешен за организацията човек за нов генерален директор. Той има задачата да определни бъдещата посока и финансирането на британската обществения медия след правителствения скептицизъм към текущия модел, предава Ройтерс.

Тим Дейви, който в момента е ръководител на BBC Studios и е отговорен за международния бранд и редакторската стратегия, ще замени Тони Хол от началото на септември в най-ключовата медийна управленска позиция във Великобритания.

Той ще бъде главен редактор на най-голямата британска медия и ще води най-влиятелната културна институция на страната в момент, в който критици твърдят, че универсалният модел на финансиране, базиран на такси, плащани от домакинствата, е остарял.

„Това е критично време за Великобритания, а тези последни няколко месеца ни показха колко голямо значение за хората има BBC”, коментира Дейви.

Премиерът Борис Джонсън постави под въпрос дали 98-годишната корпорация трябва да бъде подкрепяна чрез лицензионна такса, като се има предвид ръста на абонаментни услуги като Netflix, а мнозина от неговата Консервативна партия отдавна критикуват BBC за по думите им левите ѝ политически наклонности.

53-годишният Дейви ще съблюдава преразглеждането на финансирането на BBC през 2022 г. и ще преговаря за бъдещето на таксите, когато уставът бъде подновен през 2027 г.

Медията генерира 5 мрд. паунда (6 млрд. долара) за 2019/2020 г., като над 3,5 млрд. паунда са дошли от такси.

Телевизионното, радио и онлайн съдържанието достига до 92% от населението, а новините и продукциите, като „Doctor Who” и тези, създавани от сър Дейвид Атънбъро, оформиха британската култура.

Но през последните години BBC е критикувана за прекалено високите хонорари, които плаща на звездите си, както и за това, че плаща на някои от дамите по-малко, отколкото на мъжете.

Министърът на културата Оливър Даудън заяви, че приветства ангажимента на Дейви за реформа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:39 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още