IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дилма Русеф бе отстранена от президентския пост

Постът ѝ ще бъде зает от вицепрезидента Мишел Темер

12:45 | 12.05.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Дилма Русеф стана първият президент на Бразилия, който е временно отстранен от длъжност заради процес по импийчмънт. 

Преди да е минал и половината от мандата й, Русеф е отстранена от поста за най-малко шест месеца, след като 55 сенатори подкрепиха решението, а 22 бяха против, предаде The Guardian.

По-рано днес в изказванията, предшестващи окончателното гласуване, 41 сенатори в 81-членната горна камара на бразилския парламента заявиха, че са за временното отстраняване на държавния глава от длъжност.

Заседанието на бразилските сенатори започна още в сряда сутринта. 

Русеф ще направи изявление в ранния следобед, преди да напусне президентския дворец "Планалто", съобщи AFP, позовавайки се на пиар отдела на управляващата от 13 години Партия на работниците.

Депутати и активисти ще се съберат по-късно днес пред президентството по призив на партията под лозунга "Не приемаме нелегитимно правителство".

Първата жена президент на Бразилия ще отседне с майка си в резиденцията "Алворада", докато трае процесът срещу нея.

Постът на Русеф ще бъде зает от вицепрезидента Мишел Темер. Той ще направи обръщение към нацията в 21 ч. българско време от президентството, съобщи местен новинарски сайт. Очаква се той да обяви част от състава на своето правителство. 

Президентът на страната е изправена пред обвинения за нарушаване на бюджетните закони, с което си е осигурила преизбирането на поста през 2014 г. Тя отрича обвиненията.

Политическата криза прати Бразилия на ръба на пропастта. Хаосът се разиграва в навечерието на Олимпийските игри, до старта на които има по-малко от 90 дни. Битката за импийчмънта поляризира нацията и доведе до пълен застой на най-голямата икономика в Латинска Америка. 

Процесът на импийчмънт срещу бразилския президент има не толкова правни, колкото политически и икономически мотиви, заяви Мишаел Моалем, експерт по юриспруденция, цитиран от ТАСС.

"Правителството е загубило не само обществената подкрепа, но и способността си да води диалог с депутатите", подчертава той. Освен това икономическата ситуация в страната и скандалът около държавната петролна компания Petrobras без съмнение са помогнали на успеха на инициативата за импийчмънт, добавя експертът, цитиран от БТА. Той смята, че отстраняването ѝ от поста държавен глава е несъразмерно наказание за провинението на Русеф.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
dakl
преди 7 години
Манипулатори! Д.Русев в продължение на шест месеца предеставя поста на вицепрезидента!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още