IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Една трета от компаниите планират придобивания

Възвръщането на увереността на пазара и подобряващата се икономика ще улеснят подобни сделки

17:29 | 28.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty Images</em></p>

Снимка: Getty Images

Повече от една трета от компаниите в света имат заложено в целите си сливане или придобиване в рамките на следващата година, показва допитване на Ernst & Young (EY) до изпълнителни директори в 70 държави, цитирано от CNBC. Три четвърти от запитаните 1 600 директори очакват както броят, така и мащабът на сделките да се увеличи с растящата увереност, която съпровожда възстановяването на световната икономика.

„Отношението към сливанията и придобиванията (M&A – merges and acquisitions) бива насърчавано от положителните тенденции, които са в ход – наблюдава се увеличаване на броя и качеството на възможностите за придобиване, както и значително подобряване на шанса за успешно сключване на сделки“, казаха от EY, една от „големите четири“ британски компании за професионални консултации.

Според EY петте най-благоприятни района за бъдещи M&A сделки са Китай, Индия Бразилия, САЩ и Канада. Най-голям процент на очаквания за сделки е в енергийния сектор, естествените науки, автомобилната индустрия и потребителския сектор.

„На развиващите се пазари интересът към сделките расте, а самите пазари очакват да инвестират в развитите икономики, както и в други развиващи се такива в търсене на нужния капитал и растеж чрез големи придобивания“.

EY също отбелязва възможността за сключване на сделки в развити държави като Великобритания и Германия, както и в развиващи се пазари като Мексико и Индонезия или в „гранични“ пазари като Мианмар.

Според данни на Dealogic размерът на M&A сделките в световен мащаб е достигнал 2,1 трилиона долара през първите девет месеца тази година – 17 процентов ръст от същия период през 2012. Въпреки това, броят на сделките е паднал до малко над 27 хил., бележейки спад за втори пореден път за този период на годишна база. 

Най-голямата сделка тази година беше придобиването на дела на Vodafone във Verizon Wireless от Verizon Communications за 130 млрд. долара през септември.

Повече по темата вижте в коментара на Нейра Чехич от Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:03 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още