IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ел Ериан: Какво могат да направят инвеститорите при толкова ниски лихви

Инвеститорите имат нужда от балансирана стратегия, но твърде малко компании в света отговарят на такъв подход, смята мениджърът

12:37 | 13.03.12 г. 1
Ел Ериан: Какво могат да направят инвеститорите при толкова ниски лихви

Продължителният период на „финансово потискане“, подпомаган от ниския основен лихвен процент, означава, че инвеститорите трябва да направят всичко възможно да получават приходи, докато запазват силна отбранителна позиция спрямо световното забавяне, заяви съизпълнителният директор на Pimco Мохамед Eл Ериан пред CNBC.

Портфейлите би трябвало да включват здравословна смес от акции, фиксирани приходи и валути, които да запазят експозицията на инвеститорите към световни региони с ръст и да ги предпазват от обременените с дългове, които не се справят толкова добре, смята мениджърът на най-големия облигационен фонд в света.

„Ако погледнете развитите икономики, САЩ са белият кахър. Не е напълно бял, но е по-бял от онова, което виждате в Европа и в Япония“, каза Ел Ериан.

„Твърде малко компании, които имат здрав баланс, действат на места, където няма много въпроси за върховенството на закона, и имат експозиции към световни региони със силен ръст“, добави той. „Мисля, че инвеститорите започват да разбират, че това също е добър начин за сдобиване с експозиция към развиващите се пазари“, отбеляза мениджърът.

Докато политиците продължават да се опитват да насочат икономиката към възстановяване от дълбините на финансовата криза, инвеститорите са изправени пред необичайни възможности за избор заради политиката на ниски основни лихви, провеждана от американския Федерален резерв и останалите централни банки, изтъкна той.

„Живеем в условията на т. нар. „финансово потискане“, където Фед задържа лихвите изкуствено в опит да подкрепи длъжниците, а кредиторите са тези, които плащат цената за този процес“, категоричен бе Ел Ериан. „Това бе направено за справяне с дълговата заплаха и същевременно в опит да се предизвика ръст“, подчерта той.

Макар че американските борси са в „бичи“ пазар, други борси по света се справят дори по-добре. Например в Русия ръстът на фондовия пазар е 23% от началото на годината, в Индия – 26%, а в Германия – 18%. Инвеститорите трябва да локализират тези растящи пазари и да открият компании с експозиция към облигации и акции едновременно, каза още мениджърът.

„Имате нужда от солиден баланс. Очакват ни още много години на понижаване на дълговете и трябва да имате силна балансова защита“, обясни той. „Имате нужда и от настъпление, и от защита, а можете да ги съчетаете в твърде малко компании тук и по света“, убеден е Ел Ериан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Vinagi Gol
преди 12 години
ами да инвестират в депозити в базирани в РБългария банки .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още