Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Международни пазари

Глобалният пазар на злато се променя

Приключва доминацията на традиционните банки и фамилии

Глобалният пазар на злато се променя

Снимка: Bloomberg

Златото, универсалната световна валута и средство за съхранение на стойността, се деглобализира. Mocatta, дълго време най-големият търговец на златни кюлчета, е в процес на разформироване от Scotiabank. JPMorgan, водещата банка за кюлчета в САЩ, е все по-неохотна и трудно приема нови контрагенти, пише Джон Дизърд за Financial Times.

Още по темата
Заедно с всички останали проблеми HSBC трябваше да понесе огромна обезценка на златните си авоари по време на неликвидните и волатилни мартенски пазари. Ротшилдови, в основата на всяка глобална теория на конспирацията, се оттеглиха от търговията със злато през 2004 г.    

Арбитражите върху златото, безрисковите разлики между едновременно котираните цени в различните търговските центрове, не са толкова големи, колкото бяха по време на прекъсването на пътуванията през март. По това време една унция злато можеше да има разлика в цената от 90 долара между пазарите, да речем, в Цюрих, Ню Йорк и Лондон. В близкото минало разлика от 1,50 долара би предизвикала учудване и капиталови преразпределения.

Дори след като пътуванията и въздушните превози започват да се връщат към нещо като нормалност, експерите по златото казват, че арбитражи от порядъка на 5, 6 или 7 долара не са рядкост.

На този фон търговията със злато би трябвало да бъде привлекателен бизнес за инвеститорите с оперативен опит.

Има повишен интерес към златото от институционални инвеститори, които се наблюдават взаимно и имат нужда от потвърждение от обичайните пенсионни консултанти. Цените, макар и далеч от върховете за 2020 г., продължават да нарастват.

Още по темата
Така че защо трябва да има деглобализация на "физическата" търговия със злато?

Защото новите лидери на държавите, търгуващи със злато, не са англосаксонските банкери или еврейските фамилии, които бяха властелините на жълтия метал през последните няколко века.

Тези нови лидери имат различен етнически произход и често се съсредоточават в конкретни държави, които сме приели да се наричат ​​развиващи се пазари.

Вземете например MKS Pamp, основана от Махмуд Касем Шакарчи, човек от Северен Ирак, който започва кариерата си на бизнесмен като търговец на овце в Истанбул.

Златните слитъци на Pamp, често оставяни в оригиналните си пластмасови опаковки, са най-познатите кюлчета в Индия. MKS Pamp е най-големият производител и търговец на малки слитъци в света.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Международни пазари
Големите банки ограничават кредитирането за хранителния сектор