IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: 20-те най-бързо растящи икономики през 2015 г.

В челото на прогнозната класация, оглавявана от Китай, преобладават страни от Азия и Африка

14:32 | 26.02.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Графика на деня: 20-те най-бързо растящи икономики през 2015 г.

Развиващите се икономики в Азия и Африка продължават да са на върха на световните прогнози за ръста през следващите две години, показват изчисления на Bloomberg.

Очаква се светът да отчете ръст на БВП от 3,2% през 2015 г. и 3,7% през 2016 г., след като отбеляза растеж от 3,3% през последните две години., показва проучване на Bloomberg сред икономисти. Китай, Филипините, Кения, Индия и Индонезия, които заедно отговарят за около 16% от световния брутен вътрешен продукт, очакват ръст с повече от %% през 2015 г.

За сравнение САЩ и Великобритания, които заедно отговарят за около една четвърът от световния БВП, се очаква да отбележат ръст от 3,1% и 2,6% съответно тази година.

Еврозоната най-вероятно ще отчете растеж от едва 1,2%. Президентът на Европейската централна банка Марио Драги се занимава с уязвимата Гърция и се е заел с програма за количествени улеснения, в опит да стимулира икономиката на региона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 18:32 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още