Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Международни пазари

Инфлацията и централните банки притесняват пазарите повече отколкото омикрон

Инвеститорите определят геополитиката с напрежение между САЩ – Европа – Русия и кризите в селското стопанство за по-малко рискови, посочи Даниел Дончев

гледано: 1861   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Действията на централните банки и увеличените нива на инфлацията в световен мащаб са най-големите рискове за финансовите пазари през 2022 г. Инвеститорите са притеснени най-вече от три основни риска, като първите два са свързани – най-големият е по-агресивна затягаща политика на централните банки, следващият риск е по-високата инфлация, а трети основен фактор е Covid пандемията. Основните заключения от проучване на Bank of America сред фонд мениджъри и представители на инвестиционната общност за перспективите за следващата година коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването "Бизнес старт", Даниел Дончев, изпълнителен директор и член на съвета на директорите на "Експат Асет Мениджмънт".
Още по темата

Опасенията от коронавируса намаляват, а геополитическите фактори и сътресенията в имотния сектор на Китай макар и значими, не се възприемат като основна заплаха. „Според пазарните очаквания влиянието на коронавируса започва да отслабва, тъй като омикрон изглежда се преболедува по-леко от предишни варианти“, посочи Дончев.

Въпреки че проблемите в имотния сектор на Китай също са сред основните заплахи през тази година, според проучването, Пекин вече предприе действия, за да предотврати необслужването на дългове от страна на строителните компании.

Геополитическите фактори винаги остават като риск за финансовите пазари, но инвеститорите смятат, че напрежението между САЩ, Европа и Русия заради Украйна "все още е риск с малка възможност да повлияе на пазарите". Липсата на торове и свързаните кризи в селското стопанство и недостига на храни все още не са особено притеснителни, според проучването.

В коментар за цените на енергоносителите и енергийната криза, Дончев заяви, че очакванията са ситуацията да продължи и през тази година с недостиг на природен газ в Европа и волатилен петролен пазар, най-вече заради недостатъчно предлагане, продиктувано от намалените инвестиции в нови производства.

Пазарите реагираха доста динамично на променящите се настроения на Федералния резерв в САЩ за инфлацията и пандемичните мерки.

"Програмата за изкупуване на активи ще приключи най-късно до март, а не около средата на 2022 г. Вероятността за първото вдигане на лихвите през март според пазарните индикатори вече е над 80% – в началото на октомври тя беше близо до нула", прогнозира Даниел Дончев.

По думите му ще има три или четири увеличения на лихвените проценти в САЩ през тази година, всяко с 0,25%, като три от тези увеличения вероятно са калкулирани в пазарните стойности. Тези действия ще имат различно влияние върху различните сектори, като вече се наблюдава сериозна корекция в представянето на компании с по-големи и по-силно спекулативни оценки.

Дончев смята, че имотният пазар също ще пострада от по-високата инфлация и по-високите лихви, които ще оскъпят кредитите, които се използват в голяма част от сделките за недвижими имоти.

Според него Европейската централна банка няма да предприеме особено агресивни действия в тази посока, тъй като трябва да балансира интересите на много държави с различни нужди. Държавите от Северна Европа имат нужда от по-високи лихви, докато страни като Испания, Италия и Гърция не могат да толерират такова увеличение заради високата си задлъжнялост.

„ЕЦБ вероятно ще изостане от Фед в покачването на лихвите, което не е толкова лоша новина за финансовите пазари“, отбеляза финансистът.

Реагират ли пазарите на посланията на централните банкери? Как ще се отрази недостатъчното производство на петрол и намелените инвестиции върху цените на суровините? Защо подаде оставка зам.-управителят на Фед Ричард Кларида?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от