Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Международни пазари

Инвеститорите търсят убежище на средствата си

Високите лихвени нива на макроикономическата среда затрудняват покриването на дълга, смята портфолио мениджърът в Селект Асет Мениджмънт

гледано: 2616   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
2 гласа

Хората в момента търсят убежище за своите средства и не искат да ги изгубят. Скандалите с технологични компании също имат своето международно влияние. Това коментира Красимира Паунина, портфолио мениджър в Селект Асет Мениджмънт, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria, напомняйки, че краткосрочната паника на моментните продажби вчера беше повсеместна.

Още по темата

“Свидетели сме на няколко месечни преговори между световните сили, търговските им войни, повишаванията на лихвения процент в САЩ – това влияе на представянето на доходността по местните облигации. Освен това виждаме едно нетърпение сред инвеститорите, тъй като има неяснота по отношение на неочаквано налаганите мита върху различни видове активи", посочи тя.

Според нея високите лихвени нива на макроикономическата среда затрудняват покриването на дълга, но ситуациите се различават.

За пример Паунина даде спора между италианското правителството и европейските институции, който е доста нагорещен.

“Наблюдаваме емитиране на книжа, които местното правителство се опитва да пласира. Всяка промяна по доходността на тези инструменти е сигнал за настроението на пазарните участници и колкото повече тя се повишава, толкова по-голям риск те отчитат за това. Има място за коригиране от гледна на точка на придобитите пазари, защото там активите са високо оценени от самия пазар, но в момента в тази среда на растящи лихвени проценти, при наличието на толкова голям държавен дълг като размер спрямо БВП на страната, това нещо ще се отрази върху представянето на компаниите. Фед предупредиха, че в момента се наблюдава пик в скоростта на развитие на местната икономика, но от 2019, 2020 ще наблюдаваме забавяне в темпа на местните икономики и това ще въздейства на Европа, каза експертът и потвърди, че в Италия има висока безработица. – Младежката е  30% и съответно раждаемостта е ниска. При вдигнатите лихви и жилищните дългове ситуацията от днешна гледна точка няма да е най-добрата за купуване на техни активи."

Красимира Паунина е на мнение, че причина за напрежението по различни места на света са не само проблемите на американската администрация с някои договори на международно ниво, а и санкциите, налагани на Иран и на Русия.

"Виждаме и военно напрежение, което също оказва натиск, и да не забравяме, че от страна на китайското правителство се взимат решения за продажба на дълг, който е в долари. Това се отразява на търговията в международен мащаб. За съжаление, се случи и природно бедствие в Щатите", каза портфолио мениджърът на Селект Асет Мениджмънт.

Тя смята, че много пазарни участници демонстрират притеснението си, като запазват неутрални позиции и не се включват на всяка цена в дадени активи.

“Допреди няколко месеца имаше по-позитивни нагласи, но тогава нямаше такива проблеми с търговските войни. Хората в момента търсят убежище за своите средства и не искат да ги изгубят. Скандалите с технологични компании също имат своето международно влияние", анализира ситуацията Паунина.

По думите ѝ при следващото повишение на лихвения процент в САЩ през декември 2018 г. би трябвало да се отчете леко забавяне.

“Икономиката е на цикли и когато достигне даден етап, отчита забавяне, защото настъпва охлаждане”, категорична е тя.

Паунина потвърди, че аукционите показват първоначален апетит за риск, който инвеститорите искат да поемат.

“Когато искаме да купим подобен тип книжа, ние вярваме, че те ще ни донесат повече доходност от друг активи. Когато макроикономическата среда е с високи лихвени нива, ще бъде интересно как ще бъде покриван този дълг, защото той ще тежи и на самия бизнес", риторично попита експертът.

Красимира Паунина е категорична, че „Италия е нестабилна в момента, политиката е популистка, има и проблеми от демографски характер и към тях трябва да се прибегне с ефективни решения в перспектива“.

“Проблемите на италианските банки са изконсумирани като пазарни очаквания от инвеститорите и се говори за сливания на банките с други институции на международно ниво”, прогнозира тя.

Повече от разговора вижте във видео материала.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от