Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Международни пазари

Как да изтъргуваме коронавируса?

Опитът от предишни епидемии показва, че след като властите овладеят вирусните огнища, пазарните настроения бързо се възстановяват

Как да изтъргуваме коронавируса?

Снимка: Getty

Алчността и страхът са ин и ян на инвестициите. Изблиците на тревожност понякога изкарват от релси дългия подем на пазарите на акции. Периодите на търговско напрежение обаче, страхът относно растежа в Китай, затягането на паричната политика от централните банки и кризите в здравеопазването се оказват сравнително къси, пише Майкъл Макензи за Financial Times.

Още по темата
На този етап преценката как епидемията от коронавирус ще се развие и евентуално ще повлияе върху глобалната икономика е спекулативно упражнение. Това е преди всичко човешка трагедия, тъй като броят на смъртните случаи нараства, а градове са поставяни под карантина.

Все пак има потенциално сериозни икономически, корпоративни и пазарни съображения. Вирусът предизвиква доста типична реакция на финансовите пазари, която се фокусира предимно върху сектори и компании, които се считат за най-уязвими на риска от скорошен шок на растежа в Китай. Акциите и облигациите на авиокомпаниите, фирмите за луксозни стоки, отдих и пътувания, банките и добивните предприятия спаднаха през последната седмица, тъй като инвеститорите се безпокоят за китайското търсене на потребителски и индустриални стоки.

Глобалните компании със значителни приходи, обвързани с Китай, са под най-голям натиск. Производителите на автомобили, технологичните и потребителските групи, разчитащи на веригите за доставка в Азия, ограничават част от своите операции. Наскоро Apple публикува по-широк диапазон от прогнози за приходите през текущото тримесечие, отразявайки значението на китайския пазар за своите компоненти и продажби.

Инвеститорите се насочиха към обичайните убежища - злато и висококачествени държавни облигации, странейки от някои от по-спекулативните залози в последно време, като високодоходни валути на развиващи се държави и енергиен дълг. Това разбъркване на пазарните карти не доведе до голям спад на акциите по света, като индексът MSCI World се понижи само с около 3 на сто от пика си през януари. Това не е изненадващо. В миналото, след като властите вземаха контрол на вирусните огнища, пазарните настроения бързо се възстановяваха.

Опитът на инвеститорите от предишни пазарни сътресения е, че секторите, които днес изпитват най-голям натиск за продажби, би трябвало да поведат при евентуалното възстановяване, докато държавните облигации и златото ще се разделят с натрупаните напоследък печалби. Този вероятен сценарий означава, че дългосрочните инвеститори имат възможност да коригират своите портфейли и да се възползват от по-евтините цени в определени области на пазара.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Международни пазари
Големите банки ограничават кредитирането за хранителния сектор