IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви са истинските мотиви на централните банки за борба с дефлацията?

Според Мартин Фелдстеин те са загрижени за доверието в себе си, както и за поддържането на растеж и ниски лихви

08:54 | 22.03.15 г. 9
Автор - снимка
Редактор
Какви са истинските мотиви на централните банки за борба с дефлацията?

Големите централни банки в момента са обзети от идеята да постигнат целта си от повишение на инфлацията в своите страни до 2% на година. Това важи за САЩ, в които годишната инфлация достигна -0,1% през 2014 г., за Великобритания, в която последните данни показват 0,3% инфлация, а в еврозоната потребителските цени спадат с годишен темп от 0,6%. Това ли е истинският проблем, пита Мартин Фелдстеин в свой анализ за Project Syndicate.

Резкият спад на енергийните цени е основната причина за скорошния спад на инфлацията. В САЩ основният темп на инфлация (който премахва промените на волатилните цени на енергията и храните) е бил 1,6% през последните 12 месеца. Нещо повече, федералният резерв (Фед) на САЩ, Bank of England и Европейската централна банка (ЕЦБ) разбират, че ако енергийните цени не се повишат през идващата година, стабилно ниво на цената на петрола и други форми на енергията ще накарат инфлацията да се повиши.

В САЩ ръстът на инфлацията също така бе спрян от повишаването на стойността на долара спрямо еврото и други валути. Това доведе до намаляване на цените на вноса. Това също има „ефект на изравняване“, сочейки, че инфлацията ще започне да расте щом обменният курс на долара спре да се повишава.

Въпреки това разбиране основните централни банки продължават да поддържат изключително ниски основни лихвени проценти в опит да увеличат търсенето. Те правят това като обещават да запазят краткосрочните нива ниски, поддържат големи портфолиа от частни и държавни ценни книжа, и в Европа и Япония продължават да се впускат в мащабни покупки на активи.

Централните банкери обясняват своите притеснения от ниската инфлация, като твърдят, че шокът от негативното търсене би могъл да докара техните икономики до период на продължителна дефлация, при който общото ниво на цените спада година след година. Това би имало два отрицателни ефекта върху съвкупното търсене и заетостта.

Първо, спадащото ниво на цените би повишило реалната стойност на дълговете, които фирмите и домакинствата дължат, с което те ще станат по-бедни и ще се намали желанието им да харчат. Второ, негативната инфлация означава, че реалните лихви се повишават, тъй като централните банки не могат да понижат номиналния лихвен процент под нула. По-високите нива на лихвите от своя страна потискат инвестициите на бизнеса и строителството на жилища.

На теория чрез потискане на съвкупното търсене, комбинацията от увеличен реален дълг и по-високи реални лихви може да доведе до допълнителен спад на цените, което да доведе до още по-голяма негативна стойност на инфлацията. В резултат реалният лихвен процент ще се повиши още, което ще доведе икономиката още по-надолу по низходящата спирала на падащи цени и намаляващо търсене.

За щастие ние имаме относително малък опит с дефлацията, за да тестваме теорията за низходящата спирала. Най-цитираният случай за дефлационна икономика е Япония. Но Япония е изпитвала ниско ниво на инфлация и някои устойчиви кратки периоди на дефлация без някога да стигне до низходяща ценова спирала. Инфлацията в Япония спадна от близо 8% през 1980 г. до 0% през 1987 г. След това тя остана над нулата до 1995 г., след което остана ниска, но над нула до 1999 г., а след това варираше между нула и -1,7% до 2012 г.

Нещо повече, ниската инфлация и периодите на дефлация не попречиха на реалните приходи да се повишават в Япония. От 1999 г. до 2013 г. реалният БВП на глава от населението се повишава с около 1% годишно (което отразява по-умерен ръст на реалния БВП и реален спад на населението).

Тогава защо толкова много централни банкери се притесняват от ниските нива на инфлацията?

Едно възможно обяснение е, че те се притесняват от загубата на доверие, предизвикано от поставянето на цел за 2% инфлация и провалът да бъде постигната година след година. Друга възможност е, че големите централни банки всъщност са по-притеснени за реалния ръст и работните места и използват ниските нива на инфлацията като извинение, за да поддържат щедри парични условия. Трето обяснение е, че централните банкери искат да поддържат ниски лихвите, за да редуцират бюджетната цена на големите правителствени дългове.

Нищо от това нямаше да има значение, ако не беше фактът, че изключително ниските лихви подхранват поемането на риск от вземащите заеми и алчните за доходност кредитори. Резултатът е значително неправилно ценообразуване на финансовите активи. И това създава повишаващ се риск от сериозни негативни ефекти върху реалната икономика, когато паричната политика се нормализира и цените на активите се нормализират.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:37 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 5 rate down comment 0
I
преди 9 години
"Аз вярвам, че банковите институции са по-опасни за нашите права и свободи, отколкото въоръжените армии. Ако американците някога позволят на частните банки да контролират парите в обръщение, първо чрез инфлация, после чрез дефлация, банките и корпорациите около тези банки ще отнемат цялата лична собственост на хората. Един ден децата ще се събудят бездомни..."- Томас Джеферсън, 1802 г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 0
1984
преди 9 години
Банкери от всички страни,обединявайте се!!!Стадото не иска да пасе:( Дефлацията е СИМПТОМ,причините са различни и няма универсално лекарство
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 9 години
Ниските цени са на цената на високи данъци , които отиват за покриване на необезценените държавни кредити . Те. ще имаш ниски цени , като си платиш високите данъци . Пак кредиторите са тези които "усвояват" дефлацията . Обикновените хора си я заплащат . Нещо повече , те дори не могат да се възползват от нея заради намалената потребителска сила.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 2
nobel
преди 9 години
Гледам и не вярвам на очите си. Как въобще е възможно понятията в главите ни да са толкова объркани. Доколкото инфлацията и дефлацията в съвременният свят се измерват само по един начин - като се следи движението на цените можем да си отговорим доста категорично на някои. въпроси. Понижаването на цените на стоките (което ние наричаме дефлация) в Япония без съмнение се дължи на високата производителност. Бих казал дори - прекалено високата. Понеже се произвежда повече от необходимото конкуренцията е жестока намирането на място под слънцето не е никак лесно. В това, да се произвежда по-качествено и по-евтино е впрегната цялата интелектуална и технологична мощ на Япония. Което е съвсем логично. За да се потребява повече стоките трябва да са достъпни. Но тук на сцената излизат икономистите, които ни казват, че за да се оправят нещата трябва да ПОВИШИМ по някакъв начин цените. Личното ми мнение е, че повишаването на цените ще убие напълно и без това свитото потребление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 2
Борисов
преди 9 години
Знам за какво им е инфлация на крадците банкери и финансисти....но обикновения човек си предпочита дефлацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 9 години
Преди да стопявате дълг е по удачно да се замислите дали кредитора не е по силен в манипулациите от задлъжнелите правителства и държави в лицето на данъкоплатците . Аз залагам на прецакването на данъкоплатците и на дефлацията , независимо какво се говори. Самият факт че държавите са набутани с тези дългове и се продължава , говори за добрите намерения на кредиторите . Не случайно вече са кредитира до 0та и то дългосрочно . Как искате да се допусне инфлация по-голяма от цената на кредита ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 0
vzhekoff
преди 9 години
Съвършено вярно !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 0
Hahoto
преди 9 години
Истинските мотиви, са огромния балон от дълг от съвременните пари, който почва да се срутва от собствената си тежест!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
Bobby_bul
преди 9 години
"Нещо повече, ниската инфлация и периодите на дефлация не попречиха на реалните приходи да се повишават в Япония. От 1999 г. до 2013 г. реалният БВП на глава от населението се повишава с около 1% годишно"Tова добре, но ето го страничният ефект - http://***.investmentpostcards.com/wp-content/uploads/2010/07/Japanese-debt-237.jpg ...., и разбира се въпроса е докога може да го карат така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още