IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Конференцията на СТО в Женева не постигна успех

Страните членки на търговската организация ще могат да изгладят противоречията си на двугодишната среща в Бали идния месец

15:56 | 25.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Усилията на генералния директор на СТО Роберто Асеведо да се стигне до споразумение засега остават безплодни.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Усилията на генералния директор на СТО Роберто Асеведо да се стигне до споразумение засега остават безплодни. Снимка: Ройтерс

Преговорите за първата по рода си реформа в световната търговия се провалиха по-рано през деня на конференция в Женева, съобщава Ройтерс. Инициативата е на Световната търговска организация (СТО), като текстът трябва да бъде предоставен за подпис на министрите на държавите членки на срещата им в Бали идния месец.

Споразумението, което ще опрости митническите процедури и ще увеличи размера на световната търговия, зависи от това дали министрите ще изгладят противоречията помежду си на двугодишната конференция на СТО в Бали.

Международната търговска камара заяви, че сделката ще добави 960 млрд. долара към световната икономика и ще създаде 21 млн работни места, от които 18 млн. в развиващите се държави. Освен това ще спомогне за възвръщането на доверието към СТО като организация за търговски преговори. Споразумението включва предложения от серията преговори, започнати в Доха през 2001, които така и не стигнаха до съгласие през последвалото десетилетие.

Генералният директор на организацията Роберто Асеведо оказваше натиск върху дипломатите от 159-те страни членки в продължение на 10 мъчителни седмици на преговори, да се опитат да договорят текст, който да бъде подписан от министрите. В петък той каза, че се надява това да се случи през уикенда, а хора, близки до преговорите, казаха, че почти се е стигнало до съгласие, въпреки че на моменти диалогът е застивал. Въпреки това заключителното заседание завърши без резултат тази сутрин.

Едни от висящите въпроси се отнася до план за съхранение на индийски запаси от култури, които не са включени в програмата за субсидии на СТО, както и американското икономическо ембарго над Куба. Турция също има известни резерви относно новите правила за превоз, а Централна Америка не е съгласна с исканията да се преустанови дейността на митническите брокери.

Асеведо ще се обърне към посланиците на СТО на срещата на Генералния съвет на организацията във вторник, чиято работа ще бъде насочена към министерската конференция в Бали.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още