Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Международни пазари

Николай Ваньов: Необходим е коректив на пазарите

ЕЦБ продължава да търси къде е дъното на модела, посочи управляващият директор на MK Brokers

гледано: 1548   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа
Необходим е коректив на пазарите. На това мнение е Николай Ваньов, управляващ директор на MK Brokers. В ефира на Bloomberg TV Bulgaria той посочи, че спадането на индексите, което се наблюдава в момента, е необходима корекция.
Още по темата

„Това е едно отрезвяване, което идва по много линии. От една страна е конфликтът Русия –  Украйна, който води до изостряне на глобалния рисков фронт, а от друга страна  – има инфлация и Фед ще действа, за да повиши лихвите, за да може  по този начин да овладее части от инфлацията“, прогнозира той.

Анализаторът смята, че инвеститорите в акции свикнаха „твърде много на тотална безоблачност, прогнози за ръстове, „които никой не се следеше до колко се изпълняват, почти тотална липса на наказания за каквито и да е лоши корпоративни резултати“.

Според него Европейската централна банка се възползва от коронавируса, за да може да се бори с инфлацията. По думите му европейският банков регулатор така и не намери формула, по която да започне с изтегляне на ликвидността.

„Европа след Covid, при една сериозна инфлационна обстановка продължава да си мисли, че инфлацията е преходна", коментира Ваньов и напомни, че на пазара в настоящия момент има прекалено голямо наводнение от ликвидност. „Отдавна сме забравили къде е дъното. Европа влезе от една стимулация на пазарите на друга“, посочва той.

Николай Ваньов предупреди, че световният рисков фон е изключително завишен, що се отнася до случващото се в Украйна, а руските активи ще пострадат при евентуална ескалация. По думите му пазарите са започнали да живеят с коронавируса, а Германия и Европа нямат особено силни позиции в спора с Русия.

„При тази студена зима, ако Москва реши да врътне кранчето, Европа, заради прехода към по-зелена и устойчива енергия, се докара до там, че да няма никаква опция“, смята управляващият директор на MK Brokers. Той се надява, че няма да се стигне до ескалация и мащабен военен конфликт.

Въпреки това, Ваньов подчерта, че украинският конфликт в момента въздейства много силно върху пазарите. Той потвърди, че през последните години те изглеждаха имунизирани срещу геополитически рискове, въпреки многото идиосинкратични шокове, свързани с тях.

„В момента има комбинация от фактори, които действат. Темата инфлация върви от три-четири месеца", посочи експертът и напомни, че от началото на годината индексите в САЩ са на червено, но е категоричен, че тази корекция е необходима.

Ще продължи ли корекцията в основните класове активи? Докога ще поскъпват акциите? Инфлация, Covid и кризата в Украйна – кое натежава на пазарите?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да намерите тук. 

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от