IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарите ще преминат през още една напрегната седмица

Преговорите за преодоляването на "фискалната пропаст" в САЩ и напрежението в Близкия Изток натежават на настроенията на инвеститорите

09:10 | 17.11.12 г.
Пазарите ще преминат през още една напрегната седмица

Пазарите се изправят пред още една волатилна седмица заради преговорите за преодоляването на “фискалната пропаст” в САЩ и напрежението в Близкия Изток, пише CNBC.

Настроенията на пазарите обаче може да се променят заради данните за сектора на имотите, пазара на труда и жилищния пазар в Страната на неограничените възможности, които ще бъдат публикувани през първите три дни от седмицата.

Във вторник реч ще изнесе председателят на американския Федерален резерв Бен Бернанке, а в навечерието на Деня на благодарността ще излязат и данните за потребителското доверие в Щатите.

Бернанке е вероятно да коментира следващите действия та Фед, тъй като т. нар. операция “Туист”, чийто срок беше удължен веднъж, приключва през декември. Икономисти очакват американската централна банка да продължи да изкупува активи, но не и да продава.

Седмицата ще приключи със съкратена търговска сесия в т. нар. Черен петък, на който се дава старт на предколедното пазаруване. Очаква се обаче забавяне на ръста на продажбите на дребно по празниците.

През тази седмица разпродажбите на акции преобладаваха на пазарите, макар и пазарните участници да се поуспокоиха, след като вчера приключи една “конструктивна среща” между президента Барак Обама и лидерите на републиканците и демократите в Сената за фискалната пропаст.

Акциите са изтрили средно 5%, откакто президентът Барак Обама беше преизбран, заради фискалните предизвикателства, с които той трябва да се справи в новия си мандат.

Анализатори обаче предупреждават, че данните за икономиката, които предстои да излязат през следващата седмица, ще са изкривени заради урагана Санди, който помете няколко североизточни щата. “Данните ще са лоши и въпросът е в това как ще бъдат интерпретирани”, коментира Джеюмс Полсън, главен инвестиционен стратег в Wells Capital Management.

Задълбочава се и напрежението в Близкия Изток заради ракетните удари, които си размениха Израел и Ивицата Газа. Израелският кабинет разреши мобилизирането на 75 хил. резервисти и подготвя сухопътна операция срещу групировката Хамас след ракетния обстрел на Йерусалим и Тел Авив.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още