IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подгответе се за ниски цени на петрола

Много шистови производители в САЩ биха издържали и на цени под 40 долара за барел, пише Bloomberg

17:36 | 18.02.15 г. 16
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

На равнище около 50 долара за барел, цените на суровия петрол са с над 50% по-ниски спрямо юнския си максимум от 107 долара. Те могат да спаднат и повече, вероятно дори чак до 10-20 долара. Това е мнението на Гари Шилинг от Bloomberg, цитиран от БТА.

САЩ отчитат икономически растеж средно 2,3 % годишно, откакто започна възстановяването в средата на 2009 г. Това е около половината на темпа, който можете да очаквате при съживяване от най-дълбоката рецесия след 30-те години на миналия век. Междувременно растежът в Китай се забавя, в еврозоната е минимален, а в Япония - отрицателен. Като се вземе предвид силното нарастване на ефективността на колите, работещи с бензин в САЩ, и други мерки за опазване на околната среда, става ясно защо световното търсене на петрол е слабо и може да намалее още.

В същото време добивът скача, до голяма степен благодарение на нарасналото американско производство чрез хидравлично разбиване и хоризонтално сондиране, или т.нар. фракинг. Американският добив се е увеличил с 15% за 12-те месеца до ноември спрямо година по-рано, сочат най-новите данни, докато вносът е намалял с 4%.

Нещо друго фигурира в микса: подкопаващата сила на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК). Като при всички картели, замисълът на ОПЕК е да гарантира стабилни цени на суровината, които да са над пазарните. Само че високите цени насърчават измамите и членките на картела превишават квотите си.

За да функционира картелът, лидерът - в случая Саудитска Араби - трябва да се примири с измамниците като понижи собствения си добив, за да предотврати спад на цените. Саудитците обаче отчетоха загуби на пазарния си дял при последните ограничения на добива.

Така че саудитците, подкрепени от други петролни производители с големи финансови ресурси като Кувейт, Катар и Обединените арабски емирства, започнаха игра на "ястреби срещу гълъби" с измамниците. На 27 ноември ОПЕК обяви, че няма да понижава добива, тласкайки рязко надолу цените на петрола. Саудитците си мислят, че могат да издържат на ниски цени по-дълго, отколкото финансово по-слабите им конкуренти, които ще трябва да свият производството, веднага щом то стане икономически неизгодно.

Каква е цената, при която водещите производители ще бъдат обхванати от страх и ще намалят добива? Каквато и да е цената, то тя е много по-ниска от 125-те долара за барел, необходими на Венецуела, за да подкрепи зле управляваната си икономика. Същото се отнася и за Еквадор, Алжир, Нигерия, Ирак, Иран и Ангола.

Саудитска Арабия се нуждае от цена над 90 долара, за да финансира бюджета си. Само че тя има 726 млрд. долара резерви в чуждестранна валута и твърди, че може да устои две години при цени под 40 долара за барел.

Освен това не е задължително цената, при която производителите се плашат (и свиват добива), да е средната производствена цена, която за 80 % от новия добив на шистов петрол в САЩ тази година ще е между 50 и 69 долара за барел, според Даниъл Йерджин от консултантската компания в енергетиката IHS Cambridge Energy Research Associates. Вместо това точката на уплахата е пределният разход за производство, или допълнителните разходи, след като сондите са пуснати и тръбите са положени. Казано по друг начин: това е цената, при която паричният поток за допълнителен барел спада до нула.

Миналият месец компанията за енергийни проучвания Wood Mackenzie установи, че от 2222 петролни находища, проучени в световен мащаб, само 1,6 % биха имали отрицателен паричен поток при 40 долара за барел. Това означава, че няма да има много уплаха при 40 долара за барел. Имайте предвид, че пределният разход за ефективните производители на шистов петрол в САЩ е около 10 до 20 долара за барел в Пермския басейн в Тексас и почти същият за петрола, произвеждан в Персийския залив.

Обърнете внимание и на главоблъсканицата, в която изпадат финансово затруднени страни като Русия и Венецуела: те отчаяно се нуждаят от приходите от износ на петрол, за да обслужват външния си дълг и да финансират вноса. И колкото по-ниска е цената, толкова повече петрол те трябва да произвеждат и да изнасят, за да печелят същото количество долари – валутата, използвана за остойностяване и търговия с петрол.

На фона на нови залежи, стабилността в части от Близкия изток и нарастващата ефективност на сондажите, световният петролен добив без съмнение ще се увеличи през идните няколко години, засилвайки натиска върху цените. Прогнозира се, че американското производство на суров петрол ще се увеличи с 300 000 барела дневно през идната година спрямо 9,1 млн. сега. Със сигурност броят на сондите се понижава, но работа спират неефективните кладенци, а не хоризонталните, които са гръбнакът на фракинговата индустрия. Не бива да се пропуска и неотдавнашната сделка на Ирак с кюрдите, което означава, че още 550 000 барела на ден ще навлизат на пазара.

И докато предлагането скача, търсенето отслабва. ОПЕК прогнозира, че търсенето на петрола, добиван от картела, ще отбележи 14-годишен минимум от 28,2 млн. барела на ден през 2017 г. - с 600 000 барела по-малко, отколкото очакваше преди година и под сегашното равнище от 30,7 млн. барела. Картелът понижи и оценката си за търсенето през 2015 г. - до 12-годишен минимум от 29,12 млн. барела.

Междувременно Международната агенция за енергията (МАЕ) намали прогнозата си за световното търсене тази година за четвърти път през последните 12 месеца - с 230 000 барела на ден до 93,3 млн., и очаква предлагането да превиши търсенето с 400 000 барела на ден през 2015 г.

Макар поевтиняването с 40% на бензина в САЩ от април 2014 г. да накара потребителите да си купуват вископроходими спортни коли и пикапи с висок разход, през последните няколко години при покупките се наблюдава най-ефективната до момента комбинация от автомобили и камиони.

В същото време забавянето на растежа в Китай и преминаването от енергоемък промишлен износ към потребителски услуги потиска търсенето на петрол. През последното десетилетие на Китай се падаха две трети от увеличението в търсенето на петрол. Затова очаквайте още големи спадове в цените на суровия петрол и свързани с него енергоносители. 

Още видеa можете да гледате на сайта на ТВ Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 5 rate down comment 7
michaelis
преди 9 години
еми баце имаше тука статия за Саутитска Арабия "най-големите в OPECa" еее не ги ли е срам ? :)) Ей и друга статия чета, че Борисов нашия *** казва, че ако не взеем заем от 16 млрд. лв. може и да фалираме WTF ?!?!? Нали Рашастана щеше да са първи, нема там нишо да стане ама на останалите ше им обрулят крушите .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 3
georgi_shum
преди 9 години
Кои араби баце? :)) Щото араби много :) а за Раша, няма как да не се тревожа :)) *** е от там знаеш:))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 8
michaelis
преди 9 години
Гоше баце те арабите изреваха и искат заеми ти пак за Рашастан си се притеснил :))) Ти не разбра ли, че всички ше изпопадат и най-накрая те .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 15 rate down comment 0
Grosss
преди 9 години
Чака ни светло бъдеще и евтиния.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 15 rate down comment 8
georgi_shum
преди 9 години
На арабелките е от $10 до $15:)А сорта Урал е докадано най некачествения сорт петрол, с най високи нива на сяра..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 4
Grosss
преди 9 години
От 13 до 20 долара е себестойността на сорта Урал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 18 rate down comment 10
georgi_shum
преди 9 години
Дървото за момента го ядът само ***... и Мадуро:) Судитите не ги мисли добиват най евтино от всички, под 30 млн. са и имат 800 милиарда $ кеш. Могат си кретат така с години. Чичо ти Сам също.. тука няколко *** си мислите, че като са затворили 300-400-500 па дори и 1000 платформи, ще им се наклони шапката.., а хич не гледате, че добива им си седи рекорден. И че вече са производител на петрол номер 3 в света. Със изоставане от първите 2 с под 1 млн барела на ден. Изоставане, което ще наваксат до 5 г. И ще станат и там номер 1. Каквито са и в п-вото та газ от 2011та :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 22 rate down comment 1
1984
преди 9 години
Без ДДС и акциз българският дизел е на четвърто място по скъпотия! Сидероооов,къде си бре?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 0
1984
преди 9 години
https://***.energy.eu/fuelprices/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 11
Grosss
преди 9 години
Готови сме,готови сме и да ни го подаряват,да му мислят саудитите и чичоСам че май взеха да ядат дървото.Колкото до дяда Путин той е боец за образец,не е рекъл не е намерил решение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още