Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Международни пазари

Раздутият бюджет на Саудитска Арабия я прави уязвима в петролната война

Победителите и губещите в тази битка вероятно ще бъдат определени от капиталовите пазари, а не от тези на суровини

Раздутият бюджет на Саудитска Арабия я прави уязвима в петролната война

Снимка: Bloomberg

При война на изтощение победителят не е страната с непреодолима сила, а тази с най-голям капацитет да понесе щети, пише Дейвид Фиклинг за Bloomberg. 

Сегашната ценова война на петролния пазар не е много по-различна. Брентът се срина с най-много от войната в Персийския залив през 1991 г. насам, като спадна с 31% за няколко секунди, след като в петък срещата на ОПЕК+ претърпя провал, а Саудитска Арабия намали цените и обеща скок в производството.

Още по темата

Това решение за отваряне на крановете може да изглежда противоречиво от страна, която само преди дни се опитваше да придума Русия да се присъедини към съкращаване на  производството с 1,5 милиона барела на ден. Това, което се случва обаче, всъщност е просто промяна на тактиката. Докато преди Саудитска Арабия се надяваше да запази позицията и приходите си на петролния пазар чрез насърчаване на сътрудничеството между основните играчи, сега тя залага на точно обратното: да започне игра на кой ще мигне пръв с Москва и американската независима петролна индустрия, като разчита, че ще остане последният играч.

Ако се осъществи правилно, този подход може да бъде изключително ефективен. Настоящата криза наподобява решението на Саудитска Арабия да наводни пазара на петрол през 1985 г. след години на сдържаност. Това събитие в крайна сметка спомогна за ускоряването разпада на Съветския съюз.

Всеки от основните играчи има предимства и недостатъци в момента. Никой не може да произвежда нефт толкова евтино, колкото Саудитска Арабия: извличането на барел от нейните петролни находища й струва само 2,80 долара, в сравнение с около 16 долара за Exxon Mobil и повече от 20 долара за Роснефт.

Режийните разходи в тази индустрия обаче могат да бъдат значителни. Точно такъв е случаят с Aramco, която не е просто петролна компания, а институция, почти неотделима от саудитската държава.

След като вземете предвид зависимостта на саудитската икономика от производството на петрол, най-добрата цялостна мярка за режийните разходи на Aramco вероятно е цената, при която бюджетът на страната се покрива - и това са огромните 83,60 долара за барел, които не сме виждали повече от пет години. Фискалният баланс на Русия се постига при около половината от тази цена – 42,40 долара за барел. Производствените разходи  на американските производители са сходни – около 44 долара за барел.

Разбира се, при сегашните цени всеки губи. Брентът спадна до едва 31 долара за барел днес и ако се установи продължителна ценова война, това ниво може още да намалее. Ето защо трябва да започнем да мислим за способността на тримата играчи да издържат на болка.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (12)

   1| 2    
0
 
0
 
12
markov до: markov
преди 8 месеца
сори , да се чете клиенти в първото изречение.
0
 
0
 
11
markov до: data
преди 8 месеца
Швейцарците сега губят един от най-големите си конкуренти. Руснаците щат - не щат си купиха кораби за тръби и сега се учат да ги ползват. След като се научат ще станат конкуренция на Швейцарците ..и то много по-евтина
4
 
3
 
10
data до: Mavi Goz
преди 8 месеца
е не , 90-те са само резултат от твърдоглавието им през последните 10 г. Самовлюбени не обръщаха внимание какво им пишеха хора като Т.Ж. и другите от източна европа . При предният спад на кълбета се изтъркаляха в СА - та толкоз за кво са молили . А относно швейцарките - явно договорите им с американските петролни компании са се оказали по важни от "най-скъпият им домашен договор"
3
 
15
 
9
Mavi Goz до: data
преди 8 месеца
Нещо бъркаш, ама не знам нарочно ли.... През 90-те рашките беха най-меките - Горби и Елцин са цалуваха с кой откъде мине, подписваха кротко квот им дадат, даваха, раздаваха, подаряваха.... Да, верно, че се докараха с това до просешка тояга и фалит, ама па никога не са били по-кротки и послушни и опитаха сички специалитети на западните им ментори и доброжелатели. Верно, че понаучиха и разни уроци. Втвърдиха главите от Путин насам, ама от тогава никой не ги е чул да просят нещо от некого, а тоягата им сън не сава на разни евроатлантици...
Пазар, пазар... колко да е пазар...? ;) :lol: Ако беше пазар, дали швейцарците щеха така скорострелно да си дигнат дърмите и да отсвирят СП2 - най-скъпият им и дашен договор откакто са фирма... ? ;)
10
 
8
 
8
data до: Mavi Goz
преди 8 месеца
Времето ще покаже , руснаците едва ли не са знаели какъв ще е отговора на саудитците . Обаче има друго нещо никой не е по-голям от пазара дори и дебелите руски кратуни щот ако погледнем ретроспективно именно твърдоглавието им ги докара до просешка тояга през 90-те . Та и те тогава чакаха *** да фалират :)

Още от