IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СТО е на прага на глобално търговско споразумение

Трите основи на споразумението включват бюрократичните бариери по границите, селскостопанските спорове и някои области от развитието

13:15 | 22.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Постигането на глобално търговско споразумение ще е победа за новия ръководител на СТО Роберто Алсеведо.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Постигането на глобално търговско споразумение ще е победа за новия ръководител на СТО Роберто Алсеведо. Снимка: Ройтерс

Преговарящите в Женева са на път да постигнат първото глобално търговско споразумение от над 10 години в рядка победа за Световната търговска организация (СТО), чиято дълга борба да осигури международен търговски договор заплашваше все повече нейното значение, съобщава Financial Times. 

САЩ и силни играчи от развиващия се свят, като Китай и Индия, са преодолели различията в областта на селското стопанство. Това дава възможност на преговарящите да сложат финалната точка на споразумение, която ще наложи обвързващи ангажименти за намаляване на бюрокрацията и улесняване пътя на стоките през границите.

Споразумението може да добави 1 трлн. долара към годишния обем на глобалната търговия, който възлиза на над 18 трлн., смятат някои анализатори.

Роберто Асеведо, наскоро избраният ръководител на СТО, се очаква да представи окончателен проект на споразумението пред висшия управленски орган на организацията – Генералния съвет, по време на среща още в неделя или понеделник.

Ако не възникнат непредвидени проблеми – а преговарящите предупредиха в четвъртък, че те все още могат да се появят – споразумението може да бъде подписано от търговските министри на 159-те членки на СТО следващия месец в Бали.

Сделката би била победа за Асеведо, който предупреди през септември, когато пое поста, че СТО рискува да загуби значението си, ако не договори нещо съществено в Бали.

Трите основи на споразумението – справянето с бюрократичните бариери по границите, серията от въпроси, свързани със селското стопанство и някои области от развитието – бяха избрани преди две години като възможни точки от споразумение от по-широкия дневен ред на 12-годишния кръг от преговори в Доха, който зацикли от години заради различия между САЩ и развиващите се икономики относно селското стопанство.

Най-деликатният въпрос по време на преговорите в Женева е свързан именно със селското стопанство и включва Индия, Китай и Аржентина. 

След месеци спорове по-рано през седмицата преговарящите изработиха 4-годишна „мирна клауза“, която ще даде на Индия и други страни свобода да купуват основни стоки от фермерите и да осъществяват хранителни програми за бедните.

САЩ и Китай също се съгласиха да загърбят споровете относно някои селскостопански мита, докато Аржентина изглежда е склонна да приеме компромисни текстове, свързани с елиминирането на субсидии за селскостопанските износители – дългогодишен обект на раздор в развиващия се свят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:51 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още