IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СТО очаква ръст на глобалната търговия с 6,5% през 2011 година

Махмурлукът от финансовата криза все още не ни е оставил, казва Паскал Лами, генерален директор на организацията

16:21 | 07.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
СТО очаква ръст на глобалната търговия с 6,5% през 2011 година

През тази година глобалната търговия ще нарасне с 6,5%, след като през миналата се е увеличила с рекордните 14,5% заради на все по-бързото възстановяване на икономики като Китай и Бразилия, съобщава Световната търговска организация (СТО), цитирана от Bloomberg.

Базираната в Женева организация посочва, че „всякакви прогнози за 2011 година крият голяма доза несигурност“, тъй като нарастващата инфлация, напрежението в Близкия изток и земетресението в Япония са „наклонили баланса на рисковете в негативна посока“.

Развиващите се икономики ще са моторът на растежа на глобалната търговия и през тази година с прогнозиран ръст от 9,5 на сто, в сравнение с 4,5% за развитите страни. За периода 1990 - 2008 година глобалната търговия е нараствала средно с 6% на година, посочва СТО.

За данните са използвани търговски обеми, с което се избягва изкривяването, причинено от промяната на цените на суровините и обменните курсове.

„Растежът на търговията се стабилизира при нива, които са по-обичайни и устойчиви“, казва Паскал Лами, генерален директор на СТО. Той добави, че „махмурлукът от финансовата криза все още не ни е оставил“, приканвайки 153-те страни, членуващи в организацията да отворят пазарите си.

Развиващите се страни изведоха света от рецесията, предизвикана от банковата криза в развития свят. Миналата година Китай измести Япония и се превърна във втората най-голяма икономика в света. Въпреки че повечето страни излизат от рецесията, СТО продължава да приканва правителствата да предприемат мерки за стимулиране на търговията

Търговските прогнози са базирани на очакване за икономически растеж от 2,2% в развитите страни и 5,8% в останалия свят.

Нарастващите цени на петрола оказват все по-осезаем натиск върху глобалната търговия, посочва СТО. На фона на замразените за неопределено време доставки от Либия „прекъсване на доставките от който и да е друг основен производител, ще повиши цените на петрола дори още повече“, се казва в изявлението на СТО. „При подобен сценарий СТО ще се наложи да ревизира прогнозите“.

По думите на Лами кризата в Япония „леко понижава първоначалните прогнози“ за третата по големина икономика в света. Износът на Япония може да падне между 0,5% и 1,6% през тази година, докато вносът се очаква да нарасне между 0,4% и 1,3%.

Седемте най-големи развиващи се икономики, водени от Китай и Индия, ще задминат като размер групата на развитите страни от Г-7 през 2032 година, тъй като финансовата криза е ускорила процеса на пренасочване на икономическата тежест на световната сцена, съобщи през януари PricewaterhouseCoopers LLP.

Миналия септември СТО прогнозира, че през 2010 г. глобалната търговия ще нарасне с 13,5%. По този начин организацията повиши прогнозата си за втори път от март, когато очакванията бяха за 9,5%.

На 14 март СТО обяви, че обемът на световната търговия през 2010 г., измерен в американски долари, (което означава, че инфлацията не е взета под внимание, както и че не са били извършени сезонни корекции), е нараснала с 22%, връщайки се към нивата си от преди кризата.

През 2009 г. глобалната търговия се понижи с 12%, което бе най-значимият спад от Втората световна война насам. През същата година стойността на търгуваните стоките в глобален мащаб се понижи с 23% до 12,2 трлн. долара, докато стойността на извършените услуги падна с 13% до 3,3 трлн. долара, отбелязвайки първият годишен спад от 1983 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още