IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трейдър: Финансовата корекция на пазарите е неочаквана, но здравословна

Инвеститорите се притесняват от бързо покачване на лихвените проценти, посочи Симеон Тодоров от "Експат Асет мениджмънт"

13:46 | 12.10.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Основният страх на инвеститорите тези дни е от възможното доста по-бързо покачване на лихвените проценти, което би се отразило доста негативно на корпоративния сектор в САЩ. Неочаквана, но здравословна е финансовата корекция на пазарите, която наблюдаваме. Това е мнението на Симеон Тодоров, трейдър в "Експат Асет мениджмънт", изказано в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

"Повишаването на лихвените проценти би намалило печалбите, би понижило като цяло икономическата активност и е с цялостен негативен ефект върху пазарите на акции", смята той.

Експертът посочи, че освен тази причина за повсеместния борсов спад съществува притеснение относно глобалния икономически растеж, а евентуално забавяне се очаква вследствие на търговската война.

"Пазарите бяха свикнали да очакват намесата на Фед, който във всеки по-сериозен спад да подкрепи пазарите за акции, тези надежди отслабват и това е повод за притеснение и за спадовете в последните дни", каза още трейдърът и напомни, че МВФ ревизира в негативна посока прогнозите си за глобалния икономически ръст и това е на основата на търканията между САЩ и Китай.

По думите му това “без съмнение” се е отразило и на влиянието на азиатските пазари.

"Корекцията, която претърпяха пазарите не може да се нарече очаквана, но е здравословна, тъй като те се покачиха доста в последните месеци и това изнерви инвеститорите, така че тази корекция доведе до "изпускане на парата". Макар и неочаквана, корекцията е здравословна", коментира Симеон Тодоров.

Повече от разговора вижте във видео материала

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 2
studioaa
преди 5 години
Първо не е вярно, че това е ще бъде корекция - много вероятно е да видим мечи пазар. Второ не е вярно, че е здравословна - тя прилича на крашовете от 1987 и 1929г. Глобален икономически растеж почти няма, а просто инфлация движена от централното планиране/банкиране и това е всичко...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
Mohave _
преди 5 години
Това щеше да вярно за пазара 2008-9 г. , За днешното състояние , здравословни може да са само серийни сривове , който държат минимум 5 години , за да не се стигне до евентуално затваряне или направо закриване на фондовите пазари .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още