IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво могат да научат корпоративните директори от футболните треньори?

Съветите - управлявайте таланта, бъдете лидер в кризисни ситуации, проявявайте съчувствие, намерете баланса между интересите на акционерите и на компанията

12:07 | 29.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	В сравнение със стреса, на който са подложени футболните мениджъри сър Алекс Фъргюсън и Жозе Моуриньо, изпълнителните директори на компаниите го карат по-спокойно.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

В сравнение със стреса, на който са подложени футболните мениджъри сър Алекс Фъргюсън и Жозе Моуриньо, изпълнителните директори на компаниите го карат по-спокойно. Снимка: Ройтерс

„Без да се обиждат ръководителите в различните сектори на икономиката, но дори и директорът на компания от FTSE 100 може да отложи среща на Борда. Треньорите не могат да отлагат футболните мачове, които са като своеобразно общо събрание на акционерите, което понякога се провежда пред 88 хил. зрители“, коментира пред CNBC Хауърд Уилкинсън, директор на Асоциацията на английските мениджъри.

Подложени на стрес, уроците, които компаниите могат да научат от света на спорта, са описани в книгата „Мениджърът“ („The Manager“), в която е събрано най-доброто от водещите футболни треньори във Висшата лига на Англия. Авторът на книгата Марк Карсън описва мислите на 28 треньори, включително на бившите мениджъри на Манчестър Юнайтед и на Челси - Алекс Фъргюсън и Жозе Моуриньо.

Според него изпълнителните директори могат да научат много от футболните наставници.

Управление на таланта

„Геният е една мистерия и повечето лидери се сблъскват с гении, но с тях идват и предизвикателствата“, казва Карсън. Той твърди, че талантът изисква добрите лидери да разкрият потенциала си. Мениджърът на Челси Жозе Моуриньо работи добре с големите имена във футбола, защото „той насърчава таланта“ и „предлага приятелско отношение“.

Цитирайки Моуриньо, Карсън споделя пред CNBC: „Хората ми казват, че не мога да бъда приятел с играчите. Аз им отговарям – трябва да бъдете приятели с играчите си.“ А как иначе ще извлечете най-доброто от тях?“

Да бъдеш лидер в кризисни ситуации

Според Карсън поемането на отговорност в ситуации, в които нямате представа как да подходите, е много важно качество в ключови моменти.

Несигурността в правенето на бизнес и в икономиката, резултат от финансовата криза, повиши нуждата от силни лидери.

„Лидерството означава да ръководиш от първите позиции, но не защото знаете какво правите, а защото именно вие водите. Всичко опира до това да се движите в синхрон“, продължава Карсън.

Комбинация от съчувствие и коравосърдечност

Проявяването на разбиране, но и провеждането на тежки разговори, също когато мениджърът на Реал Мадрид Карло Анчелоти помогна на свой играч да се справи в труден за него момент, е изключително важно качество, което прави треньорите номер едно и директорите на компании най-добрите в това, което правят.

„Ако искате да променяте една организация, то трябва да достигнете до сърцето й – хората. Можете да вдъхновявате и да водите личностите, които също ще се вдъхновят и ще водят вас в замяна.“

Намирането на баланс с интереса на акционерите

Компаниите трябва да защитават интересите на акционерите, клиентите и мениджърите. Но как можете да удовлетворите желанията на всички? Според Карсън споделянето на вижданията на директора е правилният път напред.

„Интересите на акционерите и успешният баланс на мениджърите плуват на един сал. Те се наслаждават на предизвикателството. Те извеждат правилно приоритетите си и осъществяването на добра връзка с директора е от съществено значение“, споделя авторът на „The Manager”.

Способността да правите правилни преценки

Премислянето на действията и внимателното преценяване на ситуацията са от важно значение за успеха. „Великите лидери вземат хладнокръвни решения в нагорещени моменти“, завършва Карсън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:37 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още