IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

70% от телеком потребителите у нас имат смартфони

89% на сто от потребителите на мобилни услуги в България използват абонаментни планове

13:09 | 31.10.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Главният изпълнителен директор на Теленор България Оле-Бьорн Шулстъд представи резултатите от проучването. Снимка: компанията</em></p>

Главният изпълнителен директор на Теленор България Оле-Бьорн Шулстъд представи резултатите от проучването. Снимка: компанията

70% от българските потребители на мобилни услуги притежават смартфони и ползват на тях мобилен интернет. Около 39% от потребителите на мобилен интернет в страната ползват достъп до глобалната мрежа предимно чрез 3G и 4G на операторите.

Огромната част от тях - 95%, ползват и т. нар. OTT (over the top) услуги за комуникация като приложения за чат и гласови разговори. Това стана ясно от национално представително проучване на потребителските навици сред 7200 потребители от България, Сърбия, Черна гора и Унгария, извършено по поръчка на Telenor от агенцията за пазарни изследвания Кантар THC Норвегия.

Данните бяха представени по време на пресконференция днес от главния изпълнителен директор на Теленор България Оле-Бьорн Шулстъд и главния директор "Стратегия и трансформация" Галина Тюлева.

Според изследването 89% от потребителите на мобилни услуги в България използват абонаментни планове, като това е значително над средното ниво на този показател в изследваните страни (67%).

Въпреки че проникването на смартфони в региона е сравнително високо, само 11% от българските потребители, които използват мобилни приложения, са плащали за инсталирането на някое от тях.

Този извод се подкрепя и от факта, че плащанията в брой по принцип са предпочитани от по-голямата част от българите - 96%, а само 7% от запитаните са декларирали, че извършват и онлайн разплащания. Плащания през приложения пък правят едва 1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 03:02 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 6 години
Това не е много добра новина за вас :):) все по малко печалба от телефония и идва момента когато от телекоми ще станете едни обикновени интернет провайдъри :):) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още