IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската N26 е най-новият европейски еднорог с оценка от 2,7 млрд. долара

Според данни, събрани от CB Insights, само шест други частни европейски компании могат да се похвалят с подобна оценка

18:30 | 10.01.19 г.
<p>
	Главният изпълнителен директор на германската финтех компания N26 Валентин Щалф. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Главният изпълнителен директор на германската финтех компания N26 Валентин Щалф. Снимка: Ройтерс

Германската компания за мобилно банкиране N26 обяви в четвъртък, че е набрала 300 млн. долара от инвеститори във финансов кръг, който я оценява на 2,7 млрд. долара, съобщава CNBC. 

Това не само поставя N26 в редиците на европейските еднорози или на частните стартъпи с оценка над 1 млрд. долара, но я превръща и в един от най-ценните еднорози на Стария континент.

Според данни, събрани от CB Insights, само шест други частни европейски компании могат да се похвалят с подобна оценка. Това са Global Switch, Roivant Science, Auto 1 Group, Ottobock, The Hut Group и BGL Group.

Последното набиране на средства от страна на N26 беше е било ръководено от американската компания за частни инвестиции Insight Venture Partners с допълнителната подкрепа на Суверенния фонд на Сингапур GIC. Останалите поддръжници с по-малко участие са били китайската Tencent, германската Allianz и Valar Ventures, фондът за рисков капитал на съоснователят на PayPal Питър Тийл.

Мобилното приложение на N26 в момента се предлага в 24 европейски държави, като наскоро компанията добави към своя списък и Великобритания, с което се вижда, че тя продължава да разширява своя международен отпечатък.

Очаква се в началото на тази година нейният бизнес да достигне и пределите на САЩ.

Insight Venture Partners е една от най-големите компании в световен мащаб“, заяви изпълнителният директор на N26 Валентин Щалф пред CNBC по време на телефонни интервю.

Според него американското инвестиционно дружество е „чудесно допълнение“ към списъка с инвеститори като голямо потвърждение за това е и плана за разширение в САЩ.

Базираната в Берлин компания за мобилно банкиране предлага на потребителите приложения за смартфон и дебитна карта без необходимост от физически банков клон.

N26 се възприема като представител на дигиталните банкови компании като Revolut, Monzo, Starling и Atom, които се стремят да отнемат клиентите на големите банки.

С над 2 млн. потребители, които са регистрирани в приложението, германската финтех компания се надява да достигне до 10 млн. клиенти в световен мащаб в рамките на следващите няколко години.

Инвестициите, обявени в четвъртък, ще бъдат използвани за финансиране на международната дейност на N26.

“Следващата ни цел е да трансформираме компанията от европейска в глобална“, подчерта Щалф, добавяйки: „Искаме да развием нашия бизнес на още 5-6 пазара, освен тези в Европа и САЩ“.

Изпълнителният директор на N26 отбеляза, че фокусът ще бъде насочен към Латинска Америка, като не е изключена и Азия в тези планове.

Компанията е успяла да набере общо над 500 млн. долара чрез финансиране от своето създаване през 2013 г. насам.

Американската Insight Venture Partners е известна със своите инвестиции, насочени към компании, които евентуално могат да бъдат листнати на борсата, като инвестиционното ѝ портфолио включва Delivery Hero И DocuSign.

Според Шалф стартирането на първично публично предлагане за момента остава само „мечта“.

„Излизането на борсата е само една от многото опции пред нас“, подчертава още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още