IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

PayPal и Visa предизвикват Apple Pay и Google Wallet

Сътрудничеството ще позволи на клиентите да използват акаунтите си в PayPal при търговията на дребно

09:59 | 22.07.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Услугата за разплащания PayPal, която беше отделена от eBay преди три тримесечия, сключва партньорство с водещата глобална компания за кредитни карти Visa. Сътрудничеството ще позволи на клиентите да използват акаунтите си за PayPal при търговията на дребно, обяви компанията след края на борсовата сесия.

Според анализатори двете компании възнамеряват да конкурират дигиталните портфейли на Apple и Google -  Apple Pay и Google Wallet, както и Samsung Pay, предава DPA. 

Сътрудничеството ще улесни потребителите да трансферират пари от своя PayPal акаунт към банковите си сметки, използвайки своята дебитна или кредитна карта Visa. Партньорството означава също така, че цифровият портфейл на PayPal ще се приема на места за търговия на дребно, които позволяват и безконтактно плащане с карти Visa.

В момента тече мащабна операция за безконтактни разплащания чрез технологията NFC, а преобразуването ще бъде завършено през следващите няколко години. Така трябва да се направят възможни такива плащания чрез смартфоните. За PayРal това е най-голямото усилие за навлизане на пазара на плащания в търговските обекти. 

Сътрудничеството между PayРal и Visa слага край и на дългогодишен конфликт. Visa не беше доволна от факта, че PayРal караше клиентите си да свързват акаунтите си директно с банковите си сметки, а не с кредитните си карти, като така заобикаляше Visa. Същевременно компанията за кредитни карти навлезе самостоятелно на пазара на онлайн разплащания и дигитални портфейли и така започна да конкурира PayРal.

Сделката ще повиши трансакциите с карти на Visa, заяви в телефонен разговор с анализатори изпълнителният директор на компанията Чарли Шарф. Част от споразумението е и задължението на Paypal да предоставя на банките, които издават карти Visa, повече данни за трансакциите.  

През второто тримесечие приходите на PayPal се увеличават с 15% до 2,65 млрд. долара, обяви компанията. Анализаторите очакваха приходи в размер на 2,6 млрд. долара. Печалбата нараства с 10 на сто до 436 млн. долара. Чистата печалба възлиза на 36 цента на акция – в съответствие с очакванията. В следборсовата търговия акциите поскъпнаха с 2 на сто, не на последно място и заради обявяването на сътрудничеството.

PayPal повиши и прогнозите си за годишните си приходи до диапазона 10,75 – 10,85 млрд. долара. Очаква се чистата печалба да е между 1,47 и 1,50 долара за акция. Компанията върна 300 млн. долара на акционерите през последното тримесечие чрез изкупуване на 8 млн. обикновени акции.

При Visa обаче печалбата се срива. Чистата печалба на компанията възлиза на 412 млн. долара, докато преди година е била четирикратно по-висока. Специалистите очакваха обаче още по-силен спад. Приходите все пак отбелязват ръст от 3,2 на стои до 3,62 млрд. долара. Същевременно компанията обяви обратно изкупуване на акции на стойност 5 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още