Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

На фокус

Адемов: Повишаването на възрастта за пенсиониране е без алтернатива

Таванът на пенсиите трябва да падне, търсим решение за кои, каза министърът на труда

Повишаването на възрастта за пенсиониране е без алтернатива. Това заяви в интервю за БНТ министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов.

Той не даде конкретни отговори за предстоящата нова пенсионна реформа – нито с колко ще се увеличава възрастта, нито от кога. Не даде конкретен отговор и за осигурителния стаж и други параметри, които вълнуват хората в предпенсионна възраст, но беше категоричен, че с оглед на демографската картина и перспективите пред пазара на труда пенсионната възраст в България няма как да не бъде увеличена в бъдеще.

Адемов посочи, че Консултативният съвет към социалното министерство все още е в процес на обсъждане на оптималния вариант за пенсионната възраст и тавана за размера на пенсиите.

Още по темата

По негово мнение таванът на пенсиите трябва да падне, но най-големият въпрос е как да се намери „най-малко несправедливото решение“ при тази стъпка. Във всички случаи, според Адемов, не е възможно да отпадне горният праг за всички пенсии, защото това ще натовари много системата. Министърът изказа опасение, че ако падне таванът за всички пенсионери, някои ще трябва да получават пенсии от по 10 хиляди лева.

Препоръките на експерти в социалната сфера също са за увеличаване на възрастта за пенсиониране или поне да се помисли в посока обвързване на възрастта за пенсиониране със средната продължителност на живота.

Да се увеличи възрастта за пенсиониране над 65 години е и препоръка, направена към страната ни в доклад на Световната банка за демографската картина у нас, който ще бъде официално представен пред журналисти днес.

Припомняме, че кабинетът планира на този етап замразяване на възрастта за пенсиониране, но е с разбиране, че мярката е временна, по мнение на икономисти.

На въпрос за бюджета на Националния осигурителен институт министърът коментира, че той не е застрашен и всички социални плащания до края на годината са гарантирани. Той не изключи най-бедните пенсионери да получат коледна добавка в края на годината.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Коментари (15)

   1| 2    
0
 
2
 
15
deant до: Slavvi
преди 4 години
Гнева да се смени с "любовта" :))
1
 
14
 
14
Slavvi до: Lucifer
преди 4 години
Няма профилна снимка
Е нормално е. Нали военните и полицаите ще има пазят алчните задници от гнева на народа? Никой няма да бутне техните привилегии. Нито на полицаи, нито на армия. И как пък пенсионерите ще преборят полиция и армия, за да ги изгонят, на мен ми е mission impossible.
0
 
16
 
13
преди 4 години
Няма профилна снимка
""Повишаването на възрастта за пенсиониране е без алтернатива""..а на военните и полицаите направо върнаха старото пенсиониране, докато за останалите нещастници намало алтернатива...Червени боклуци, пенсионерите ви избраха и те ще ви изгонят...няма друга алтернатива...аут сте, но явно изгонването ви, хич няма да е демократично...
5
 
11
 
12
преди 4 години
Адемов: Повишаването на възрастта за пенсиониране е без алтернатива
...................................
Трябва да се избере:
или се повишава възрастта за пенсиониране и се забраняват роботите и компютрите
или се позволява на технологиите да се развиват и се НАМАЛЯВА възрастта за пенсиониране

Проблема на РБ за липсата на постъпления в пенсиите е:
1 че позволиха на спекулантите да правят комисионни
2 че осигуровките са сравнително ниски
3 че половината ор работоспособното население избяга от РБ
4 защото не се заплащат осигуровки в реалният размер- укриват се
5 заради отрицателният прираст

Благодарете на капитализма за унищожаването на родината ни
и това става със сългасието на всеки един от вас
2
 
18
 
11
преди 4 години
Защо обсъждат тавана на пенсиите толкова много? Незнам колко пенсионера вземат на това ниво и колко биха вземали над него, но доколкото мога да преценя и съм слушал статистики - това е доста малко малцинство. Реално вдигането или махането на тавана би дало повече пари точно на тях. Нали уж системата била солидарна и соцЯлна. Не е ли по добре да се мисли за вдигането на мин пенсия? Ма как да стане.. те тези с макс пенсиите са пенсионирани олигарси от края на соца и върха на промените... трябва да си веят *** на екскурзии. Аз лично познавам такава пенсионерка - по върховете на "партията" в Русе. Що пари е усвоила от общата каца не ми се мисли. Та нейната пенсия, ще скочи двойно..

Още от На фокус
ГЕРБ иска промяна на Конституцията за давността на престъпления при приватизация