IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Адемов: В криза е най-важно да се подпомогнат предприемчивите

Политиките по социално подпомагане ще намалеят, когато бизнесът получи възможност да се развива, смята министърът

11:06 | 06.06.13 г. 3
Адемов: В криза е най-важно да се подпомогнат предприемчивите

Най-големият проблем на държавните програми за временна заетост е, че те не генерират растеж. За да имаме по-конкурентна икономика тези пари трябва да бъдат насочени към преквалификация. Тази теза застъпи в интервю за „Нова телевизия“ социалният министър Хасан Адемов.

Той посочи, че в условия на криза е най-важно да се подпомогнат предприемчивите. „Да дадем възможност на бизнеса да се развива и оттам хората, които имат нужда от социално подпомагане, ще намалеят", каза Адемов. По думите му, ако непрекъснато се увеличават помощите за социално слабите, а не се обръща внимание на бизнеса, няма да има икономически растеж.

Според него държавата не трябва да притиска предприемчивите българи и да ги остави да се справят сами. Страната трябва да се грижи единствено за тези, които наистина не могат да се справят с живота, е мнението на министъра.

"Няма как да нямаме такова социално подпомагане, защото в условията на криза е най-важно да подпомогнем предприемачите да дадем възможност на бизнеса да се развива и така политиките по социално подпомагане ще намалеят. Ако има икономически растеж, увеличаването на правата и придобивките минава категорично през икономическия растеж", категоричен е Адемов.

По отношение на пенсионната реформа Хасан Адемов заяви, че мерките в тази посока ще бъдат огледани изключително внимателно. "Няма конкретно решение към момента", поясни социалният министър и уточни, че до началото на обсъждането на следващата бюджетна година ще бъде взето решение по въпроса. Според него профилът на това правителство "не е профил на правителство, което да раздава готовите пари".

По повод на лансираната тези дни идея социалните помощи да бъдат обвързани с образование или квалификация на хората, които ги получават, социалният министър обясни, че само това е пътят да се ограничи професията "безработен".

"Да придобиеш един занаят, дори да нямаш образователен ценз, не е толкова трудно. Въпросът е това да се организира. Идеята е да направим нещо за тази огромна част от хората, които са необразовани и неквалифицирани", посочи той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:37 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
space-man
преди 10 години
Човекът има предвид предприемчивите роднини. В България до там стигат стимулите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още