IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Б. Николов: Трябва нов регулатор, който да контролира бързите кредити

Новите правила за кредитирането ще намалят дела от цената на имотите, който банките финансират, смята икономистът Емил Хърсев

08:56 | 10.03.14 г.
Б. Николов: Трябва нов регулатор, който да контролира бързите кредити

Не само промени в законодателството са нужни, а и контрол как се спазват. Този коментар направи Богомил Николов от „Активни потребители”, който участва в дискусия, посветена на новите правила в банковата сфера, в предаването "Денят започва" по БНТ.

Неговата организацията предлага нов регулатор, който да следи за спазването на правилата. „Не можем да очакваме, че всички ще спазват закона, защото той е много добър”, допълни още той.

Николов посочи, че бързите кредити до 400 лева в момента се контролират от Комисията за защита на потребителите, която обаче няма нужния капацитет. Според него в момента институциите, които отпускат бързи кредити, не спазват изискването да предоставят преддоговорна информация, каквото е изискването на сегашното законодателство.

Припомняме, че в петък на първо четене бяха приети промените в Закона за потребителския кредит. С тях се премахват някои такси при обслужването на кредити и се разширява обхватът на нормативния акт и предписанията вече обхващат и т.нар. бързи кредити на стойност до 400 лева. 

Новите правила ще доведат до ограничаване на кредитирането и по-точно на дела, който поемат банките при финансиране на покупката на жилище, прогнозира икономистът Емил Хърсев.

„Ако едно жилище струва 100 хил. лева, ако досега банките са финансирали 70 хил. лева, при новия регламент банките ще отпуснат кредит до 50% от цената на жилището”, обясни още той.

Според него новите правила ще доведат и до първоначален ръст на лихвите, но постепенно „нещата ще се нормализират”.

Предвиденото отпадане на такси при управлението на кредита едва ли ще има някакъв ефект, защото разходите така или иначе ще бъдат прехвърлени на кредитополучателите и ще се отрази върху лихвите, категоричен беше Хърсев.

За него отпадането на наказателните лихви по начина, по който е предвидено в закона, е „разумно”. Икономистът обаче прогнозира, че при ръст на икономиката, „с темпове на оживление” 4-5%, лихвите по кредитите ще растат, което ще ограничи интереса към погасяване на задълженията с теглене на друг кредит с по-ниска лихва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още