IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Б. Петков: Автоматично коригиране на пенсионната възраст гарантира предвидимост

Нормално е възрастта за пенсиониране да се променя с нарастването на продължителността на живота, смята управителят на НОИ

12:34 | 02.09.13 г. 6
Б. Петков: Автоматично коригиране на пенсионната възраст гарантира предвидимост

Автоматичният механизъм за коригиране на пенсионната възраст е едно перспективно решение, което вече е възприето в редица страни и има редица предимства. Това заяви в интервю за „Нова телевизия“ управителят на Националния осигурителен институт Бисер Петков в коментар на идеята за промяна на пенсионната система, според която възрастта за пенсиониране да се обвърже със средната продължителност на живота.

Той даде пример с редица европейски държави, в които този механизъм вече работи - Италия, Испания, Гърция, Дания, Холандия.

Бисер Петков посочи предимствата на автоматичното коригиране на пенсионната възраст. По негово мнение тази промяна в голяма степен би направила пенсионната система по-предвидима и устойчива за бъдещите пенсионери. Друг плюс е възможността за ограничаване на евентуална политическата намеса при възрастта за пенсиониране и гаранцията за дългосрочна финансова стабилност на пенсионната система.

„Нормално е възрастта за пенсиониране да се променя с нарастването на продължителността на живота, но трябва да е ясно как ще става дългосрочно“, уточни той. Определено българската система има нужда от прилагането на мерки точно в посока на прогнозируемост и стабилност, обобщи Петков.

На въпрос в каква посока този механизъм ще коригира пенсионната възраст Петков посочи, че това зависи от подхода, който ще се възприеме, защото има различни варианти. Възможно е възрастта за пенсиониране да се обвърже със средната продължителност на предстоящия живот на хората в пенсионна възраст, тоест да се приеме ретроспективен подход. Възможно е и да се предприеме и проспективен подход, тоест възрастта да се обвърже с прогнозната продължителност на живота на хората в пенсионна възраст, обясни той.

Бисер Петков обърна внимание, че тези въпроси изискат сериозен експертен дебат. „Консултативен съвет към социалния министър работи по въпроса и съм сигурен, че ще се стигне до консенсус, който ще е удачен и за българската специфика, и в същото време ще се отчете международният опит“, каза експертът.

По повод заявеното намерение на БСП да върне „швейцарското правило“ при определяне на пенсиите Петков коментира, че този механизъм е бил прилаган у нас от 2006 до началото на 2012 година – пенсиите да се осъвременяват с индекс, който се формира от половината от инфлацията за предходната година и половината от темпа на нарастване на средния осигурителен доход. През 2012 година този подход беше заменен от ново правило – индексиране на пенсиите с инфлацията, но на практика вече втора година този механизъм е замразен и не се прилага, припомни Петков.

По принцип „швейцарското правило“ е по-щедро за пенсионерите, защото осигурява по-голяма индексация за старите пенсии, поддържа съответствието между старите и новоотпуснатите пенсии. На този етап имаме основание да смятаме, че това правило ще осигури по-голям ръст на пенсиите. Нашите разчети сочат, че те ще се повишат поне с 2,5%, каза Петков.

По думите му да се постигне идеална ситуация е трудно, защото възрастта на хората расте. Прогнозите са, че този процес ще продължи като това променя пропорциите на разходите и води до необходимост от увеличаване на възрастта за пенсиониране. Въпрос на политическо решение е как да става – да се спре или да се увеличава плавно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 8 rate down comment 1
todortk
преди 10 години
ами то почти навсякъде е така.И няма оправия.По-възрастните имат опит. По-младите имат идеи.Ако възрастните се пенсионират кой ще ги издържа?Ако не се пенсионират как ще се освободи място за младите?Ако младите не натрупат опит как щеси намерят работа?А докато нямат опит никой не ги иска на работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 5
data
преди 10 години
скоро възраст от 65 г. ще ни се вижда като много ранно пенсиониране
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 3
Tony
преди 10 години
По-добре автоматично увеличаване на пенсиите! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 7
mnz
преди 10 години
Те това чакаме всички, да измрат масовата част от най-старите за да успеем да вържем системата. В смисъл, като се намали броя на пенсионерите по естествен начин, особено на тези родени преди 1960г., тогава вече ше може да се говори за същински реформи на пенсионната система. Обаче, нещо хич не им се мре на хората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 5
Императорът
преди 10 години
Пенсионната възраст трябва да бъде намалена, за да се освободят работни места за младите.Сега старите са окупирали работните места и младите емигрират, за да оцелият и не се връщат никога... а когато старите най-после се пенсионират или измрат - какво правим?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още