IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата е нараснала до 12,9% през 2013 г.

Въпреки ръста от 0,6 процентни пункта пазарът на труда започва бавно да се нормализира, смята зам.-министърът на труда Росица Янкова

13:15 | 17.03.14 г.
Безработицата е нараснала до 12,9% през 2013 г.

Въпреки регистрираната в края на 2013 година положителна тенденция на прекъсване ръста на безработицата, през миналата година тя е продължила да расте. Това отчита Националният статистически институт в изследване за работната сила за изминалата година.

През 2013 година безработицата се е увеличила с 0,6 процентни пункта в сравнение с 2012 година до ниво от 12,9%. При мъжете коефициентът на безработица е нараснал с 0,4 процентни пункта, а при жените - с 1 процентен пункт, като достига съответно нива от 13,9 и 11,8%. Общо безработните са били 436,3 хил., от които 249,8 хил. са мъже и 186,5 хил. - жени.

Младежката безработица също се е увеличила през посочения период. Коефициентът на безработица сред младежите до 24 години е 28,4%, а за тези до 29 години – 21,8%. В сравнение с 2012 година безработицата за тези възрастови групи се увеличава съответно с 0,3 и 1 процентни пункта, отчита националната статистика.

Продължително безработните (от една или повече години) са 250,3 хил., или 57,4% от всички безработни, като коефициентът е по-голям при жените.

През миналата година броят на икономически активните (всички заети и безработни) е малко над 3,3 милиона души, или 68,4% от населението. В сравнение с 2012 г. коефициентът на икономическа активност нараства с 1,3 процентни пункта.

Икономически неактивните (не са нито заети, нито безработни) са малко над 1,5 милиона души, или 31,6%. Броят на обезкуражените, които не са ангажирани нито с обучение, нито със заетост, е 206,5 хиляди.

Общият брой на заетите, които не работят, но имат работа, от която временно отсъстват, e 2,9 милиона души, или 46,9% от населението на 15 и повече навършени години.

Въпреки ръста на безработицата, който статистиката отчита за миналата година, виждаме, че пазарът на труда започва бавно да се нормализира, коментира за Investor.bg заместник-министърът на труда Росица Янкова. Според анкетите, които се анализират в социалното министерство, процентът на работодателите, които имат намерение да освобождават служители, е много по-нисък в сравнение с предишни периоди.

Представители на бизнеса също тълкуват данните на НСИ положително. Камен Колев, заместник-председател на Българската стопанска камара, смята, че няма признаци безработицата да продължава да се увеличава. По негови думи тенденцията на прекъсване на ръста се наблюдава още от последното тримесечие на миналата година, когато броят на освободените се изравни с този на самонаетите. „Все пак безработицата у нас запазва високите си нива, които са над средно европейските, но няма да се увеличава“, каза той за Investor.bg.

Той прогнозира, че през март може да се очаква първи спад на безработицата от половин година насам, заради активизирането на сезонната заетост.

Припомняме, че през първите два месеца на тази година равнището на безработицата се запази на ниво от 12,2% по данни на Агенцията по заетостта, което директорът Асен Ангелов разтълкува като позитивен сигнал за пазара на труда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още