IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП предлага премахването на плоския данък за физическите лица

Промяната ще засегне само хората с наистина големи за българските условия доходи, посочват социалистите, а целта им е да насърчат потреблението

14:52 | 17.03.16 г. 45
БСП предлага премахването на плоския данък за физическите лица

Предложение за отмяна на плоския данък и преминаването към прогресивно подоходно облагане внесоха депутати от БСП Лява България. Идеята е заложена в законопроект за промяна на Закона за данъците на физическите лица, внесен в деловодството на Народното събрание.

Промяната предвижда от 1 януари 2017 година доходите от трудови правоотношения, след удържане на задължителните осигуровки, до размера на минималната работна заплата да бъдат необлагаеми. Месечни доходи от заплата до 1000 лева включително ще бъдат облагани с 10% за горницата над минималната месечна заплата.

За заплатите в размер на между 1000 и 2000 лева от БСП са предвидили данък в размер на 15% за горницата над 1000 лева. Получаващите между 2000 и 5000 лева пък трябва да плащат данък до 20% за горницата над 2000 лева.

Според предложената скала месечни заплати от 2000 до 10 000 лева ще бъдат облагани с 25% за горницата над 5 000 лева. Получаващите заплати над 10 хил. лева пък ще плащат данък в размер на 27% за горницата над 10 000 лева.

Независимо от прилагането на данъчни облекчения, необлагаемият минимум се завишава с 15% за първо дете и с още 10% за второ и трето дете. Отстъпката се декларира и ползва от единия родител. Данъците ще бъдат удържани и внасяни от работодателя при изплащането на месечния облагаем доход за съответния месец, предвиждат още промените.

„Предлаганата промяна разпределя по-справедливо данъчната тежест между физическите лица с различни дейности“, са записали авторите на проекта. Според левите единната данъчна ставка е фактор за задълбочаване на социално-икономическото неравенство, което пък създава социална нестабилност.

Повишаването на данъчната тежест ще засегне преди всичко лицата с наистина големи доходи за стандартите и практиката в българските условия, посочват още от БСП Лява България. Според тях увеличение ще има само за хората, чиито доходи са два пъти над средната работна заплата за страната – тоест над 1 840 лева на месец. Завишаването на данъчната тежест няма да се отрази съществено на стандарта им на живот, категорични са социалистите.

Според тях промяната трябва да стимулира вътрешното потребление и като цяло да има положителен макроикономически ефект. Не се очаква приходите от данъци да намалеят заради преминаването към прогресивно облагане на доходите.

От БСП предлагат и промяна в облагането на доходите на физическите лица от наем или от друго възмездно предоставяне за ползване на права или имущество от други източници. Доходи до 12 000 лева годишно ще бъдат облагани с 10%. Според таблицата на социалистите доходи между 20 000 и 60 000 лева годишно ще бъдат облагани с 3000 лева плюс 20% за горницата над 24 000 лева.

Получаващите доходи от наеми в размер на между 60 000 и 120 000 лева годишно ще трябва да внасят в хазната 10 200 лева плюс 25% за горницата над 60 000 лева. За доходи над 120 000 лева ставката е в размер на 27% над горницата от 120 000 лева, както и фиксираните 25 200 лева.

Ако лицето не е получавало доходи от трудови правоотношения, тези доходи ще бъдат намалени преди облагането с 2400 лева за първо дете и с още 1800 лева за второ и трето дете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

45
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 8 години
я дай да видим за местните данъци твоето компетентно мнение как е изглеждало? ----намери си е сам, но от началото на второто боково правителство винаги когато е имало вдигане на данък или такса не съм го одобрявал. За мен, ние плащаме прекалено високи данъци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 2 rate down comment 1
Тава е
преди 8 години
Привет! Личи си, че с млад и зелен."... проблемите на Бг (основните ) според мен са демографски и от там свързаните с тях ниска икономическа активност . За да оправи това трябват инвестиции , много инвестиции - както частни така и публични . Общо взето мислим еднакво , само дето ти си по дрът от мен :)" Впрягаш каруцата пред коня: 1 НЯКОЙ трябва на истина да иска да има стопански живот; 2. НЯКОЙ трябва да знае как да стане това; 3. НЯКОЙ да намира последователно необходимите ресурси, част от които са пари. В България се искат и търсят само пари, за да бъдат откраднати. Къде и за какво се изразходват 20-те милиарда? "Плоският данък" бе въведен при управлението на БСП, зощото доходите се укривали. След евентуална промяна какво ще последва-само малък спад към пенсионните фонсове...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 2 rate down comment 0
novak li sam
преди 8 години
Може и да потребява държавата. Но нейната работа не е да потребява, а да създава условия населението да потребява. Защо държавата да потребява вместо мен и то за глупости - например за нови коли на депутатите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 2 rate down comment 0
novak li sam
преди 8 години
Не ти вярвам, че съм невеж. Просто не знаех, че ти си идеологът на тази глупост и че не си казал всичко. Аз откъде да знам, че имаш идея взетите от мен пари да ги раздадеш на най-бедните, които вместо Джони да си купуват Пещерска, Цар Киро или от Метиловата Разложка?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 2 rate down comment 0
kalendar
преди 8 години
И ти доволен ли си:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 4 rate down comment 0
partner
преди 8 години
Един доста известен националист-русофоб, казва се Васил Ив. Кунчев, смяташе, че е справедливо " Всекиму своето". Българска употреба[редактиране | редактиране на кода]Фразата е често използвана от българския революционер Васил Левски: Но и ние търсим случай да разкъсаме робските вериги, да изгоним далече от земята си турските кеседжии, да подигнем и изградим храма на първата свобода и да дадем всекиму своето[2], В Българско не ще има цар, а народно управление и всекиму своето[3], Ще разбереш каква искаме да бъде нашата свобода---: чиста свобода българину и секиму своето[4] и други.Прочутата реплика на Левски Ще имаме едно знаме, на което ще пише: Свята и чиста република е преработена от редактора на вестник Свобода Любен Каравелов в На нашето знаме... тряба да бъдат написани само три думи: Свобода и секиму своето![5]https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D1%81%D0%B5%D0%BA%D0%B8%D0%BC%D1%83_%D1%81%D0%B2%D0%BE%D0%B5%D1%82%D0%BE
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 6 rate down comment 1
data
преди 8 години
Те ако искат да обложат т.н. "богаташи" възможности дал господ :) проблема е , че не искат щот нещата много ще заприличат на самооблагане :) п.п. проблемите на Бг (основните ) според мен са демографски и от там свързаните с тях ниска икономическа активност . За да оправи това трябват инвестиции , много инвестиции - както частни така и публични . Общо взето мислим еднакво , само дето ти си по дрът от мен :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 4 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 8 години
Аз също като теб мисля, че за момента няма зор да се разбутва радикално данъчната ставка. България не страда от ниски данъци, а от слаба икономическа активност. Нека първо да вкараме повече хора в икономиката, да се повишат видимо ниските и средните доходи, да се повиши осезателно и потреблението и тогава да се мисли за повишаване на ставки или промени в скалите на облагане. Не мисля, че ако настъпят няколко десетки или стотина хиляди богаташи с по-високи ставки, драматично ще променят икономическата картина...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 6 rate down comment 1
data
преди 8 години
Да защото няма универсална данъчна система . Има такава която работи в дадена държава и такава каквото не работи . Но дебата за или против "плоския" данък е повърхностен . Дебата трябва да се води по плоскостта : доволни ли сте от нивото на публичните услуги ( качество и количество ) при това ниво на данъчно облагане :) . Защото то хубо се хвалим с ниско данъчно облагане а в същото време училища, болници , социални служби са в окаяно състояние и с много лоши показатели в сравнение в държавите от континента
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 2 rate down comment 2
kalendar
преди 8 години
Да, ама ти си фен на плоският данък, заради не-икономически, характерни само за нашият регион причини. Които не е сигурно дали са единствените работещи.Извинявам се, че изнасям лична дискусия публично.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още