IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българите пак най-застрашени от бедност в ЕС

Близо две трети от населението се затруднява да посреща извънредни разходи, 45% живеят в материални лишения

14:42 | 02.05.14 г. 4
Българите пак най-застрашени от бедност в ЕС

България остава държавата в Европейския съюз (ЕС) с най-висок дял на населението в риск от бедност и социално изключване, сочат данните на европейската статистическа служба Евростат.

През 2012 г. 49,3% от българите са били в риск от бедност и социално изключване, като спрямо 2011 г. е отчетен слаб ръст. В риск от бедност са били 45,6% от пълнолетните българи, 52,3% от децата до 17 години и над 59% българите над 65 години.

За сравнение, средно за ЕС през 2012 г. в риск от бедност са били 24,8%, а за еврозоната – 23,3%. Делът на пълнолетните трудоспособни граждани на ЕС в риск от бедност и социално изключване през 2012 г. е бил 25,3%, а в еврозоната – 24,3%. Делът на застрашените деца е съответно 28% и 25,6%, а на хората над 65 години – 19,3% и 17,5%.

Румъния е на второ място в негативната класация – през 2012 г. 41,7% от населението на северната ни съседка е било в риск от бедност и социално изключване. Следват Латвия (36,2%), Гърция (34,6%), Литва, Унгария и Хърватска (по 32%).

Най-нисък е делът на населението в риск от бедност и социално изключване в Холандия – 15%, следвана от Чехия – 15,4%, и Швеция – 15,6%.

Най-рязък ръст на дела на населението в риск от бедност и социално изключване се наблюдава в Кипър и Гърция. Намаление е отчетено само в Латвия – с 3,9 процентни пункта за една година.

Близо 70 на сто от населението на България е изпитвало затруднения да покрие извънредните си разходи през 2012 г., показват още данните. Средното ниво за ЕС е 40 на сто, като най-нисък е делът им в Скандинавските държави. Лидери сме и по дял на населението със съществени материални затруднения – 45%.

Евростат отбелязва, че децата са най-застрашени от бедност и социално изключване в ЕС в сравнение с останалите групи граждани. Обратното се наблюдава само в Дания, Германия, Естония, Гърция, Словения и Финландия.

През 2012 г. 17 на сто от населението на ЕС е било в риск от бедност или социално изключване след социалните трансфери, което означава, че доходите им са под национално определените линии на бедността.

Най-голям дял на населението в риск от бедност след социалните трансфери е отчетен в Гърция (23,1%), следвана от Румъния (22,6%), Испания (22,2%) и България (21,2%),  най-малък – в Чехия (9,6%), Холандия (10,1%), Дания (13,1%), Финландия и Словакия (по 13,2%).

Над 10 на сто от населението на ЕС живее в домакинства с ниска интензивност на труд, т. е. с непостоянна заетост, на непълно работно време и т. н. (трудоспособните членове на домакинствата са работили на по-малко от 20% от потенциала им през последните 12 месеца). За България делът на това население е над 12 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:24 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
бай Промо
преди 9 години
Отн.: 'че управляващите от около 2 десетилетия "инвестират" не в реална икономика и работни места, а в *** помощи'Там е работата, че не е само от 2 десетилетия, а е поне от 6-7.Преди 90-та *** да не би да са живеели в небостъргачи. Същите катуни си бяха, само че имаше повече 'палаткови лагери' и бяха по-мобилни, а напоследък се ориентираха към паянтови постройки и станаха по-стационарни ...след като общините спят..И не са само управляващите, пък и понятието 'управляващи', които не инвестират е много по-широко, като включва напр. и профсъюзите, които вместо да защитават и да оптимизират човешките ресурси като допринасят с поведението си за ръста на икономиката, защитават скритата безработица и социалните конструкции за източване на бюджета. На някакви *** им трябвали пари, 'щото имали големи нужди. Ами да си ги изкарат с достоен труд и с реален принос за икон. благоденствие на сънародниците си, а не да се чудят къде, кого и как да изрекетират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 1
kony
преди 9 години
До бай Промо1.Рибата се вмирисва от глава та!2.Вместо да ни се дава личен пример ни спукаха от лъжи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 4
бай Промо
преди 9 години
Това, че сме в риск от бедност е ясно. Мизерията и духовната нищета в BG си е вкъщи.Какви са причините:1.Нямаме култура да създаваме информирана и икономически-обоснована заетост, независимо дали като самонаетост или като технически задания за служители, изпълнители и т.н.2. Няма правилно отношение към духовната нищета и селската простотия (във всичките им форми и прояви), които са неизчерпаем извор на материална бедност и хронична мизерияТази теория, че битието било определяло съзнанието е басня за идеоти. Като си напълниха някои хора количките от веригите магазини роди ли се някой Айнщайн? Нищо подобно. Най-*** станаха още по алчни, още по-агресивни и още по-арогантни ... защото откриха, че им 'трябвали' много повече пари, отколкото са си мислели, че може да им трябват някога.BG населението не си мечтае да бъде с достойнство, да създава нещо креативно и общ.-полезно.BG населението си мечтае да е мутра, да се докопа до власт и да рекетира, лъже и краде от сънародниците си
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още