IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола потънаха с над 1% в началото на седмицата*

По-рано те достигнаха най-ниските си стойности от юли

08:55 | 07.09.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Цените на петрола спаднаха с над 1% в понеделник, след като по-рано достигнаха най-ниските си стойности от юли насам, тъй като Саудитска Арабия направи най-голямото си месечно намаление на цените на доствавките в Азия от пет месеца, докато оптимизмът за възстановяването на търсенето се охлади предвид коронавирусната пандемия, предава Ройтерс.

Международният бенчмарк Брент достигна 42,21 долара за барел, записвайки 1,1% понижение (с 45 цента) в 04:39 ч. средно гринуичко време, след като по-рано цената му слезе до 41,51 долара – най-ниската стойност от 30 юли насам.

Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI се разменят за 39,26 долара за барел, което представлява понижение от 1,3%, или 51 цента. По-рано спадът беше до 38,55 долара – най-ниското от 10 юли.

Светът е „залят“ със суров петрол и горива, въпреки съкращенията на доставките от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници (известни като ОПЕК+), и въпреки правителствените усилия за стимулиране на световната икономика и търсенето на петрол. В резултат на това рафинериите намалиха добива на гориво, което накара производителите на петрол като Саудитска арабия да намалят цените, за да компенсират спадащото търсене на суров петрол.

„Настроенията се влошиха и може би предстои известен натиск върху продажбите“, коментира Хауи Лий, икономист в сингапурската банка OCBC .

Празникът на Деня на труда днес бележи традиционния край на пика на търсенето през лятото в Съединените щати и това поднови фокуса на инвеститорите върху настоящото слабо потребление на гориво в страната, която е най-големият потребител на петрол в света.

Китай, най-големият вносител на петрол в света, който подкрепя цените с рекордни покупки, забави вноса си през август, сочат нови данни на властите от днес.

*Информацията е актуална към 08:47 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още