IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чобанов: Оставям държавата в устойчиво финансово състояние

В централния бюджет остава ресурс, който може да се разпределя, когато възникнат допълнителни нужди, каза министърът на финансите

15:20 | 23.07.14 г. 3
Чобанов: Оставям държавата в устойчиво финансово състояние

Оставям държавата в устойчиво финансово състояние, декларира финансовият министър Петър Чобанов пред журналисти в Министерския съвет.

По думите му независимо от приказките за фалит и „заигравките“ с големи числа кабинетът оставя държавата със стабилен фискален резерв, който без средствата, които чакаме от ЕС, надхвърля 8 млрд. лева. Чобанов каза, че в следващите месеци това дава гъвкавост при посрещане на нежелани събития.

„В централния бюджет ще остане ресурс, който може да се разпределя, когато възникнат допълнителни нужди за разлика от миналата година, когато дойдохме, когато нямаше средства“, каза финансистът, но не уточни цифри. По думите му сумата зависела от решенията на бъдещия служебен министър.

Чобанов обаче уточни, че 5-те процента буфер в бюджетите на министерствата при липсата на актуализация на държавния бюджет няма да бъдат освободени.

Министърът заяви, че продължават усилията за размразяване на парите по ОП „Околна среда“ и когато това се случи, първите средства, които ще се получат, са в размер на около 470 млн. лева, а това ще намали дефицита.

Според Чобанов исканията за допълнителни пари от ведомствата не са извънредни разходи, а са били планирани в централния бюджет, но сега им е дошло времето.

„Сумата, която се одобрява, е далеч по-малка от сумата, която е предварително поискана“, коментира той. Чобанов нареди сред предвидените суми и отпуснатите за неговото ведомство днес над 7 млн. лв.

По думите му актуализацията на държавния бюджет не е толкова належаща, но от гледна точка „голямата несигурност“ е било редно този проект да се внесе, за да се оставят буфери. „Ако шоковете продължат да се случват, да има как да се реагира“, обясни министърът.

Чобанов уточни, че предложената актуализация на НЗОК е била „изпреварващо финансиране“, тъй като парите ще са необходими на Касата в края на годината.

Според него и сега има как да се реагира, но малко по-голяма фискална свобода „щеше да бъде полезна в тази ситуация“.

Експертите на Министерството на финансите подготвят доклад как се движат бюджетите на отделните министерства. „Мисля, че той ще е полезен, когато дойде служебният министър, да е ясно на каква база стъпва“, каза Чобанов, като уточни, че се очаква той да е готов до края на седмицата.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
Graf
преди 9 години
Не са 7.7 милиардите, а 77. Не е лесно да слушаш Боце и "цифрите" които мята напред назад. Па и да му вярваш. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
aldy
преди 9 години
Я по-добре питай чичо ти Боко. Той ако не закачи по една нула отзад, значи не е на себе си. И си припомни Боко Умното при какви проценти лихва взе дълга от 4.5 милиарда - само некви си 8%. Разликата между 3% на будалата Орешков и 8% на тариката Боко къде отива? ВЪПРОС С ПОВИШЕНА ТРУДНОСТ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
bgMan
преди 9 години
...и с 7,7 милиарда нов дълг + 620 милиона евро заем от Газпром за един спрян от ЕС проект + раздадените пари на министерствата за харчене като за последно.Евала!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още