IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цигарите поскъпват плавно от 2015 г. заради повишаване на акцизите

Министерство на финансите е получило предварително съгласие от ЕК, че ниската ставка на акциза върху метана ще остане още шест години

12:56 | 11.11.13 г. 2
Цигарите поскъпват плавно от 2015 г. заради повишаване на акцизите

От 2015 г. ще започне поетапно поскъпване на цигарите заради повишаване на акцизите. Това потвърди заместник-министърът на финансите Людмила Петкова на пресконференция във връзка с промените в данъчните закони за 2014 година и данъчната политика до 2016 година.

Петкова не уточни какво ще бъде отражението върху крайната цена на акцизния продукт, тъй като разчетите на Министерството на финансите все още не са готови. 

Тя уточни, че цените на цигарите нормално зависят от производителите и вносителите.

“От съотношението между специфичния и пропорционалния елемент от по-високия акциз зависи до голяма степен увеличението на цените на тютюневите изделия”, каза Петкова.



За 2014 година акцизът върху цигарите е 148 лева на 1000 къса. Според прогнозите на финансовото министерство през 2015 г. ставката ще стигне до 155 лева за 1000 къса, а от 2016 година ставката ще се повиши до 165 лева за 1000 къса от продукта.

По отношение на акциза върху метана Петкова съобщи, че Министерство на финансите вече е получило предварително съгласие от страна на Европейската комисия (ЕК), че ниската ставка от 0,85 лв. за гигаджаул ще остане валидна за още шест години. 

Предварителното съгласие от страна на Брюксел обаче все още не е окончателно. Ако експертите от ЕК все пак излязат с отрицателно становище, вероятно ставката ще скочи до 5,10 лева за гигаджаул от следващата година. Припомняме, че вече бяха приети промени в Закона за акцизите и данъчните складове, според които акцизните ставки за природен газ, използван като моторно гориво от 0,85 лв. стават 5,10 лв. за 1 гигаджаул от догодина. Още при първото четене на промените обаче стана ясно, че финансовото министерство е изпратило нотификация до Европейската комисия с искане за прилагане на намалена акцизна ставка за моторното гориво.



Петкова уточни, че в администрацията на финансовото ведомство има получено писмо от дирекция „Конкуренция” в ЕК, според което запазването на по-ниската ставка не е държавна помощ. По този начин Брюксел намеква, че по-ниската ставка може да остане по-ниска и това да не е в разрез с европейското законодателство.

“За да се стигне до запазването на ставката обаче, трябва да има решение на комисията. Ще търсим начини, но е важно какво решение ще произведе комисията до 31 декември тази година”, категоричен бе зам.-министърът.

Друга тема, която Петкова засегна, бе ваучерите за гориво за земеделските производители. Тя увери, че общо около 75 хил. земеделски производители ще могат да получат ваучери за гориво. Това ще струва на хазната 84 млн. лева.

“Преди седмици бе подадена молба от Министерство на земеделието и храните (МЗХ) за удължаване на схемата. Общо това ще струва на хазната 84 млн. лв.

„Цялата сума ще бъде предоставена под формата на ваучери за гориво за земеделските производители, като те ще бъдат предоставени за отглеждане на животни, за ползване на гориво и други”, обясни Петкова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:01 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
stoiloff
преди 10 години
Неразумни юроди -политици и луди икономисти ще доведат света до колапс! Вдигането на косвените данъци и акцизите е пагубно бе ***! Всички сте за дранголника заради източването на народа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още