IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС иска да се откаже от правилата на СТО заради Тръмп

Новият председател на ЕК е инструктирала търговския си комисар Фил Хоган да подготви законодателни промени, за да подобри арсенала за търговска защита на Европа

08:10 | 15.10.19 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Европа планира ново търговско оръжие, с което да „стреля“ по американския президент Доналд Тръмп в задълбочаващата се трансатлантическа търговска война, пише онлайн изданието politico.eu.

Развитието на този инструмент, обаче, който ще позволи на Европейския съюз (ЕС) да наложи по-високи мита на Вашингтон, предизвиква осезателно безпокойство сред онези чиновници в Брюксел, които се опасяват, че ЕС не бива да пада на нивото на Тръмп, допълва изданието.

Планът на ЕС е да се откаже от правилата на СТО, които позволяват контра мита само в много тясно определени случаи и след решение на СТО. Мнозина в Брюксел, обаче, са изнервени от очакваните последици, тъй като това може да се приеме като признание, че светът се отправя неумолимо към необратима търговска война, пише още изданието.

Според председателя на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер ЕС многократно е насърчавал Тръмп да се ангажира с глобалните търговски правила на Световната търговска организация (СТО). Наследникът на Юнкер - Урсула фон дер Лайен, дава знаци, обаче, че най-големият търговски блок в света може би ще започне да играе играта на американския президент.

В подготовката за старта на мандата й Фон дер Лайен пише на търговския си комисар Фил Хоган, като го инструктира да надгради регламентите на ЕС, за да подобри арсенала за търговска защита в Европа. От гледна точка на ЕС това ново противодействие е необходимо, тъй като Вашингтон блокира назначаването на съдии в главния съд за търговски спорове в СТО. САЩ смятат, че базираната в Женева организация е твърде мека спрямо Китай. Американският натиск, обаче, означава, че цялата съдебна система ще се срине, отбелязва изданието.

Европа се опасява, че смъртта на съда на СТО в Женева ще означава, че няма къде да се подаде жалба и кой да излезе решение, ако Доналд Тръмп реши да изпълни заканите си да наложи мита върху вноса на европейски автомобили в САЩ, след като по-рано наложи мита върху вноса на стомана, самолети и селскостопански стоки.

Трима дипломати коментират пред изданието, че страните от ЕС знаят, че Комисията подготвя правен текст за това ново търговско оръжие. Те добавят, че Брюксел ще започне официалната законодателна процедура за промяна на регламента след срива на съда на СТО. Планът за действие е в ход от лятото, когато беше публикувана бележка на експерти от ЕК, написана за новото ръководство на институцията.

Някои държави от ЕС изразяват публични опасения, че новият подход може опасно да разпали напрежението с Вашингтон, защото е ясно, че регламентът е специално съобразен с Тръмп. Бернд Ланге, председател на търговската комисия на Европейския парламент, коментира пред POLITICO, че ЕС рискува да си навлече обвинения за нарушаване на правилата на СТО, които той защитава. „Аз съм против това“, казва той за предложената законодателна промяна. „Ако наистина искаме да защитим СТО - и тук съм твърдо убеден, че трябва, тогава не трябва да предприемаме мерки, които биха могли да бъдат наречени несъвместими със СТО“, смята той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Shadow1
преди 4 години
ТРИСТА, милиоооонаааа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 0
Hahoto
преди 4 години
С новите взаимни мита СТО вече щяло да се преименува в ДВЕСТА! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още